Řekni si o pomoc, tlačí eurozóna na Portugalsko

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 11. 2010 10:30
Marže u vládních dluhů astronomicky rostou, bez ohledu na optimistické projevy politiků
Úsporná opatření portugalské vlády vyvolala ve středu generální stávku.
Úsporná opatření portugalské vlády vyvolala ve středu generální stávku. | Foto: Reuters

Berlín - Stejná situace, jiná země o týden později. Zatímco před týdnem tlačily trhy Irsko do žádosti o finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, nyní svou pozornost obrátily k Portugalsku.

Německý deník Financial Times Deutschland o tom informoval ve svém pátečním vydání s odvoláním na zdroje z německého ministerstva financí. Na zadlužené Portugalsko tlačí především ostatní země platící eurem, ale i Evropská centrální banka.

"Pokud by Portugalsko využilo pomoc z Evropského záchranného fondu, byla by to dobrá zpráva hlavně pro Španělsko, které tam má silné finanční zájmy," řekl zdroj deníku.

Portugalsko má požádat o pomoc z fondu právě proto, aby Španělsko, tedy pátá největší ekonomika v Unii, nemuselo udělat to samé. A hraje se samozřejmě také o osud eura.

Portugalská vláda nyní pracuje na tvrdých úsporných opatřeních, která mají snížit letošní rozpočtový deficit 7,3 procenta hrubého domácího produktu na 4,6 procenta v příštím roce.

Politici, važte slova!

Německá kancléřka Angela Merkelová rozbouřila trhy, když tento týden prohlásila, že evropská měna je ve výjimečně vážné situaci. Škody nenapravilo ani její další vystoupení, kde vyjádřila svou důvěru v to, že eurozóna vyjde z krize silnější.

Člen bankoví rady ECB a guvernér německé centrální banky Axel Weber ve čtvrtek prohlásil, že zdroje v záchranném fondu by Unie mohla zvýšit. To jistotě investorů příliš nedodalo.

"Protichůdné komentáře klíčových figur eurozóny přilévají olej do ohně. V eurozóně není vidět opět ani náznak jednoty, byť se politici zaštiťují tím, že osud unie není ani náhodou ohrožen. Pravděpodobnost, že eurozóna i tento útok ustojí je skutečně velmi vysoká, ale do té doby než bude jasné, že klíčové země a instituce jsou připraveny sdílet náklady na její udržení, bude na trzích dluhopisů v unii ještě pěkně horko," upozornil analytik ČSOB Jan Čermák

Bez ohledu na ujišťování politiků, že euru nebezpečí nehrozí, rizikové marže u vládního dluhu Portugalska, Španělska, Irska i Řecka rostou, podle agentury Reuters u dvou prvně jmenovaných zemí do rekordních výšek.

Deník Financial Times informoval, že výnosy desetiletých dluhopisů Irska dosáhly devíti procent, u Portugalska sedmi procent. Někteří experti se nechali slyšet, že nákaza může zasáhnout nejen země na periferii eurozóny, ale i Francii nebo Nizozemí.

Hysterie na trzích dohnala k žádosti o pomoc i Irsko. Nyní se panika opět rozhořela. "Děsí mě to. Investoři, kteří minulý týden zachovávali klid, v současnosti všichni prodávají," řekl Financial Times obchodník z nejmenované americké investiční banky..

O pomoc MMF a eurozóny letos jako první požádalo Řecko, které dostane při dodržení podmínek v průběhu tří let 110 miliard eur.

Po této zkušenosti byl založen záchranný a stabilizační fond, který mě pro příště sloužit právě záchraně předlužených zemí eurozóny. Z celkových 750 miliard, které má fond k dispozici, daly 440 miliard dohromady právě země platící eurem, 250 miliard přidal MMF a zbylých 60 miliard EU.

 

Právě se děje

Další zprávy