Ekonomika USA roste, na nezaměstnanost to nestačí

Ekonomika Ekonomika
23. 11. 2010 16:01
Experti nejsou růstem o 2,5 procenta nadšeni. Bylo by zapotřebí 3,5%, tvrdí.
Americká centrální banka Fed pokračuje v podpoře ekonomiky.
Americká centrální banka Fed pokračuje v podpoře ekonomiky. | Foto: Reuters

Washington - Díky větším útratám spotřebitelů i vlády rostla ekonomika Spojených států rychleji, než napovídaly předběžné odhady i než očekávali odborníci. Radost z výsledků ekonomiky ale makléřům kalí agresivita KLDR vůči jižnímu sousedovi i nedávno zveřejněné svědectví o severokorejském jaderném programu.

Ministerstvo obchodu dnes upřesnilo údaj o růstu hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí z původních dvou procent na 2,5 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že upravený údaj bude 2,4 procenta.

Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě Spojených států podílejí více než dvěma třetinami. Od července do září se zvýšily o 2,8 procenta, což je nejrychlejší růst od posledního čtvrtletí roku 2006.

Vládní výdaje se zvýšily dokonce o čtyři procenta oproti původně odhadovaným 3,4 procenta. Svůj díl ma na rychlejším růstu americké ekonomiky i vývoz, který stoupl o 6,3 procenta.

Experty však ani takový výsledek neuspokojil. Varují, že růst je stále příliš pomalý na to, aby pomohl vyřešit vysokou nezaměstnanost v USA, jejíž míra je nyní 9,6 procenta. Aby poklesla, musel aby ekonomika růst nejméně o 3,5 procenta. Podle předběžných odhadů však za celý letošní rok vzroste HDP Spojených států o 2,6 procenta.

Analytik burzovní společnosti Fio Robin Koklar však není tak přísný. "Americké ekonomice se oproti původním odhadům ve třetím kvartále dařilo relativně dobře a lze očekávat, že i poslední čtvrtletí letošního roku by mohlo být úspěšné, neboť zaměstnanost roste, americký dolar je oproti euru stále relativně slabý a Americká centrální banka (Fed) pokračuje v nakupování amerických státních dluhopisů," komentoval výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy