Optimismus na trzích nevydržel, euro znovu kleslo

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 11. 2010 11:06
Otázky okolo dalších zemí eurozóny snížily hodnotu evropské měny

Hongkong, New York - Politická nejistota na irské politické scéně po pondělním ranním optimismu podkopala důvěru finančních trhů v euro.

I když po oficiálním příslibu pomoci pro Irsko evropská měna nejprve posílila, celodenní slovní přestřelky politiků a dohady ohledně formy finanční pomoci její hodnotu srazily zpět. Navíc sílí dohady, že pomoc budou muset vyhledat další země, což jejich společné měně neprospívá.

V závěru pondělního obchodování v New Yorku euro opět vůči dolaru kleslo na 1,3622 dolaru za euro. A úterní obchodování v Hongkongu vývoj nezměnilo. K dolaru oslabilo okolo osmé hodiny ráno středoevropského času o 0,4 procenta na 1, 3560 dolaru, snížila se i jeho hodnota k japonskému jenu.

Měnový fond napomíná eurozónu

 Před dalšími potížemi v eurozóně varoval i Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil, že země platící eurem ztratily od roku 2008 na Spojené státy 2,5 procenta hrubého domácího produktu přepočteného na obyvatele. S Japonskem, které bylo krizí více postiženo, jen stěží udržela eurozóna krok.

"V době po krizi je nutné podpořit ekonomický růst, aby se nezaměstnanost nestala dlouhodobým problémem, a pracovat na návratu k udržitelnému stavu veřejných financí," cituje agentura Reuters zprávu fondu.

Eurozóna podle MMF potřebuje komplexní reformy, které by se měly lišit podle potřeb jednotlivých sektorů. Zatímco jižní státy by měly zapracovat především na zlepšení konkurenceschopnosti, země "jádra" by měly zvýšit aktivitu lidí na trhu práce a otevřít svůj trh se službami.

Reformy by se mimo jiné měly týkat také přísnějšího dohledu nad hospodařením členských států a to včetně sankcí pro ty, kdo by pravidla nedodržovali a odměn pro svědomité země.


 

Právě se děje

Další zprávy