Jediný sud za 400 000 eur. Dražila se vína z Burgundska

Zlatko Míčka
21. 11. 2010 23:01
Spolupracovník Aktuálně.cz mapoval ve Francii slavnou aukci vín
Vína ze zdejších vinic jsou velmi ceněná
Vína ze zdejších vinic jsou velmi ceněná | Foto: Aktuálně.cz

Lyon - Již po stopadesáté se dražila skvělá vína z vinic, která vlastní Hospice de Beaune v Burgundsku. Jako vždy se jedna z nejznámějších aukcí vín na světě konala třetí neděli v listopadu.

I tentokrát jde výtěžek z dražby vín na modernizaci místní nemocnice. A nebude malý. Ceny byly letos v průměru o deset procent vyší než vloni, přičemž loňská aukce patřila k těm nejúspěšnějším.

Pro ilustraci - jeden ze sudů Clos de la Roche Grand Cru obsahující víno na 300 lahví se tu loni vydražil za 38 tisíc eur. Letos se hned první ze tří nabízených sudů se prodal za 40 tisíc eur, druhý a třetí dokonce za 41 tisíc eur.

Aukce vín on-line (přejděte kliknutím ZDE)

Padaly ale i astronomické sumy. 500 litrový sud, z něhož bude za dva roky 666 lahví exkluzivního vína Les Pieces de President, se prodal za neuvěřitelných 400 tisíc eur.

Díky tomu, že Hospice de Beaune získal do svého vlastnictví velké množství prvotřídních vinic, může zisky využívat na modernizaci nemocničních zařízení, kupovat špičkové lékařské materiály, stavět komfortnější zařízení. Příjmy získané z aukce vín Hospicu nemohou být použity na běžné výdaje.

Foto: Aktuálně.cz

Výtěžek je v řádu milionů eur

Celkem tato vinařská doména obsahuje 60 hektarů vinic a podstatnou část tvoří Grands Crus a Premiérs Crus. Průměrný výtěžek z aukce pohybuje okolo 3,5 mil.eur. Výjimečné byly například ročníky 2000 (5,3 mil.eur) a 2009 (s příjmem 5,1 mil.eur).

Mezi zastoupenými odrůdami převažují červená vína. Zájem po bílých je však značný, a proto bylo letos rozhodnuto, že namísto původní odrůdy Pinot Noir zde bude vysazeno Chardonnay.

Tento rok přinese nové cuvée St-Romain blanc, které ponese jméno svého dárce Joseph Meneault. Celkem se letos bude nabízet třináct bílých cuvée a třicet jedna červených. Celkem aukce nabídne 647 sudů.

Již před dražbou mají lidé možnost vína ochutnat. Profesionálové v pátek a soukromé osoby za 15 euro v sobotu. Aukce se pak koná ve velké hale. V prvních řadách jsou vždy zástupci velkých negociantských firem ( Bichot, Bouchard, Chanson, Drouhin, Faiveley, Jadot, Louis Latour, Patriarche, Picard, Rodet). Vína zde ale kupuje i řada celebrit i obyčejní lidé, kteřé se často skládají na koupi jednoho sudu, který obsahuje víno na 300 klasických lahví.

Z jednoho sudu je 300 lahví

Cena, za kterou zájemce víno vydraží, ještě není konečná. K ceně vína je třeba ještě připočítat 7% za tzv. právo koupě, které připadá  Christie´s, cenu sudu ( 620-680 euro, nový sud) a cenu  elevage, tedy konečnou práci s vaším vínem (od 1800 do 4200 eur). Budoucí cena se tedy navýší o 60 až 100% a to bez DPH! 

Za tuto cenu si pak můžete napsat na prestižní etiketu ověnčenou znakem Hospicu mimo jiné své jméno, název cuvée a jméno sklepmistra.

Stejně jako v minulých letech, se i letos bude snažit získat  nějaký ten sud i zástupce firmy Merlot, který je přímo účasten aukce. Hotová vína pak bude nabízet ve svých vinotékách. 

Průběh aukce v on-line přenosu:

17.55 - A daří se. Kupujeme Meursault-Charmes 1er Cru za 9000 Eur a tím pro nás vlastně aukce končí. Vypadalo to sice zpočátku děsivě, ale nakonec máme vše, co jsme chtěli a za celkem přijatelné ceny. Na shledanou za rok.

17.51 - Netrpělivě čekáme na poslední šanci pro české milovníky bílých vín. Budeme usilovat o Meursault-Charmes.

17.47 - Je tady Batard Montrachet. Zaváhání trvalo jen krátce a ceny se vrací opět nahoru. Celkem tři sudy se prodávají vždy za 63 tisíc eur.

17.33 - Něco se děje. Corton se prodává v průměru jen za 19 tisíc, tedy o více než deset tisíc levněji než vloni. Jak asi v této souvislosti dopadne jednička v bílých, což je Batard Montrachet? Loni  stál sud v průměru 60 tisíc eur.

17.20 - Začínají se dražit bílá vína. Jako druhé je na řadě TOP bílé: Corton Chalemagne. Loni se prodávalo za cca 30 tisíc za sud.

17.05 - Aukce pokračuje dražbou jednoho ze dvou nejlepších červench vín - Mazis Chambertin. Celkem je nabízeno 20 sudů. Ceny se pohybují od 30 do 32 000 eur za kus a jsou v tomto případě o 20 procent nad loňskou cenou. 

16.50 - Jako mezichod se vydražil Les Pieces des Prezident, což je pětisetlitrový sud Beaune 1er Cru. Bude školen na Domaine Romenee Conti. Nového vlastníka přišel na 400 000 eur.

16.27 - Draží se Pommard Billardet. Cena jde na 4 700. Kupujeme a tedy už nevyjdeme naprázdno. Se zájmem budeme sledovat dražbu další lahůdky Mazis-Chmabertin Grand Cru. Ta se loni prodávala v průměru za 25 000.  

16.07 - Je to doslova bláznivá dražba. Pommard jde v průměru za 8500 Eur.  Asi bude lepší jít dnes domů... 

16.05 -  Napjatě čekáme na začátek dražby vína, o které máme zájem - Pommard Epenots

16.00 - Clos de la Roche Grand Cru šlo v případě prvního ze tří sudů za 40 tisíc eur, druhý a třetí za 41 tisíc

15.40 - Volnay 1er Cru se prodalo v průměru za 4.800 eur. Vypadá to na vyšší ceny než loni

15.20 - Pommard se prodává v průměrné ceně 5 500 eur za sud, což je pořád ještě o deset procent dráže než vloni. Naše hranice byla 4800, tudíž zatím nekupujeme. Snad bude další příležitost... 

15.15 - Zdá se, že se situace začíná stabilizovat a ceny postupně klesají na loňskou úroveň. Možná byl jen přepálená začátek

15.10 - Prodán první Pommard za 6500 eur, druhý lot za 6200. Přitom v loňském roce byla cena 5200

15.00 - první Beuane 1er Cru naznačuje poměrně vysoké ceny. Zatím jsme o deset procent výše než v loňském roce

14.30 - Aukce začíná

 

Právě se děje

Další zprávy