Video: Úplatky a facky, Argentina schvaluje rozpočet

Karel Toman
19. 11. 2010 20:06
Vládní koalice přišla o většinu a prosazuje rozpočet hrozící údajně 25 % inflací
Foto: Karel Toman

Buenos Aires - Když vládní koalice ztratí většinu a snaží se prosadit sporný rozpočet, bývají emoce vypjaté.

Opoziční poslankyně Argentiského parlamentu Graciela Camanová je na středečním jednání neudržela a vrazila pořádnou facku poslanci Carlosu Kunkelovi, blízkému spojenci prezidentky Christiny Fernandez de Kirchnerové (viz video).

Facka padla týden poté, co několik opozičních poslanců obvinilo své koaliční kolegy, že jim za hlas pro rozpočet nabídli peníze nebo jiný materiální prospěch. Vládní úředníci přitom trvali na tom, že rozpočet musí být přijat "beze změny jediné čárky."

Bude inflace 9 nebo 25 %?

Asi není omluvitelný, svým způsobem je však výbuch poslankyně pochopitelný. Rozpočet druhé největší ekonomiky Jižní Ameriky a stále významnějšího hráče na trhu se surovinami a zemědělskými komoditami totiž podle opozice hrozí spustit inflační spirálu.

Vláda počítá na příští rok s růstem ekonomiky o 4,3 procenta HDP, rozpočtovým přebytkem ve výši 0,13 procenta HDP a inflací 8,9 procenta.

Podle opozice jsou ale odhady růstu a tím i přebytku rozpočtu příliš optimistické. Hlavně ale vládě vytýkají plán použít 7,5 miliard dolarů z rezerv centrální banky na splátku dluhu země.

Když vláda tento úmysl v září odhalila, opoziční poslanec a bývalý šéf centrální banky Alfonso Prat Gay to označil za tištění pesos na nákup dolarů, které podle něj zvýší meziroční růst cen na 25 procent.

Opozice se proto snaží rozpočtu zabránit a země se tak pravděpodobně bude řídit rozpočtovým provizoriem, tedy tím, jak peníze utrácela vloni.

"Za žádných okolností nedovolím neúctu, Kunkelovi ani nikomu jinému," komentovala incident poslankyně Camanová. "Došla mi s ním trpělivost, protože se s ním potýkám už celý rok. Pořád jen křičel, aniž by podal jediný návrh," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy