Zotavení z krize svět ještě dva roky nečeká, tvrdí OECD

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 11. 2010 13:00
Růst většiny ekonomik příští rok zpomalí, varuje organizace.
Mocné světové ekonomiky většinou příští rok svůj vývoj zpomalí. Ilustrační foto.
Mocné světové ekonomiky většinou příští rok svůj vývoj zpomalí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Ekonomiky 33 členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) sice budou nabírat v nadcházejících dvou letech na síle, naprosté zotavení z ekonomické recese je ale nepravděpodobné. Vysoká zůstane i nezaměstnanost.

Tuto studenou sprchu optimistickým výkladům údajů o sílících ekonomikách udělal výhled OECD na příští dva roky.

Podle odhadů organizace se ekonomický růst ve světě příští rok zpomalí na 4,2 procenta z letošních 4,6 procenta.

Zpomalení nastane v USA

Největší podíl na pokračujícím růstu budou mít rozvíjející se ekonomiky, které ročně přispějí růstem o 8 procent. V třiatřicítce členských zemí bude růst HDP o 2,3 procenta v roce 2011, v roce 2012 o 2,8 procenta.

V příštím roce očekává OECD zpomalení růstu ve Spojených státech na 2,2 procenta. Letos upravila organizace odhad výkonu na 2,7 procenta z původně očekávaných 3,2 procenta. Nad hranici tří procent se USA vrátí až v roce 2012.

Naopak Česká ekonomika bude podle odhadu OECD růst v příštím roce rychleji, a to o 2,8 procenta, v roce 2012 zrychlí na 3,2 procenta. Zásluhu na tom bude mít zejména vývoz do Německa. Právě závislost na exportu by ale mohla vývoj v Česku ohrozit. Například právě strategické Německo v příštím roce zpomalí z letošních 3,5 procenta na 2,5 procenta.

Domácnosti Česku moc nepomohou

Čeští spotřebitelé se totiž podle OECD do útrat rozhodně neženou a kvůli úsporným opatřením vlády a dražší elektřině omezí svou aktivitu

Generální tajemník organizace upozornil, že hlavní část práce bude ležet na bedrech vlád. "Je konec podporám, vlády budou muset vytvořit spolehlivé střednědobé plány, aby stabilizovaly očekávání a posílily důvěru zejména v soukromý sektor. Silnější důvěra by mohla vést k rychlejšímu zotavení než předpokládáme nyní," konstatoval Angel Gurría.

 

Právě se děje

Další zprávy