Padne-li euro, padne i celá Unie, varoval prezident EU

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 11. 2010 15:10
Spekulace podlamují kolena zemím, které se snaží zvládnout své obrovské dluhy
Prezident EU sice věří, že zadlužené státy svou situaci zvládnou, ale varoval, že na osudu eura závisí osud celé Unie.
Prezident EU sice věří, že zadlužené státy svou situaci zvládnou, ale varoval, že na osudu eura závisí osud celé Unie. | Foto: Reuters

Brusel - Kvůli potížím některých členských zemí s dluhy je nyní eurozóna "v krizi z přežití". Myslí si to prezident Unie Herman Van Rompuy a zároveň se obává, že pokud padne evropská měna, celá EU ji bude následovat. Informoval o tom portál BBC.

Aktuálně jsou pod drobnohledem především Irsko a Portugalsko. Objevily se totiž pochybnosti, zda dokážou zvládnout své dluhy bez podpory fondů Unie.

Van Rompuy sice konstatoval, že pevně věří v překonání těchto problémů, ale zároveň dodal: "Všichni musíme společně pracovat na přežití eurozóny. Protože pokud nepřežije eurozóna, nepřežije ani Evropská unie."

Irsko se proti spekulacím o jeho plánované žádosti o finanční pomoc z Unie ohradilo. Několikrát zdůraznilo, že veřejné finance jsou zaopatřené až do druhé půle příštího roku. Na trzích se nicméně neustále spekuluje o jeho budoucím bankrotu.

Přesto se objevují úvahy, že jak Irsko, tak Portugalsko budou do využití unijní pomoci dotlačeny. A to právě spekulacemi na trzích.

Portugalský ministr financí prohlásil, že řada investorů věří, že Portugalsko bude donuceno vyhledat finanční pomoc kvůli pochybnostem, které se na trzích šíří. Po uklidnění situace volal i španělský ministr financí.


 

Právě se děje

Další zprávy