Německá ekonomika zpomalila, ale stále si vede dobře

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 11. 2010 9:46
Oproti raketovému startu z jara roste Německá ekonomika pomaleji.
Smějící se "růže" mezi politickým trním. Angela Merkelová asijsko-evropském summitu v Bruselu.
Smějící se "růže" mezi politickým trním. Angela Merkelová asijsko-evropském summitu v Bruselu. | Foto: Reuters

Berlín - Po prudkém jarním růstu německá ekonomika na podzim zpomalila svůj růst. Zatímco ve druhém čtvrtletí byl růst o 2,3 procenta nejrychlejší za posledních 20 let, za třetí čtvrtletí hrubý domácí produkt rostl jen o 0,7 procenta.

Meziročně si úroveň růstu udržel, ač se tempo růstu snížilo na 3,9 procenta po přecházejících 4,3 procenta. Rychlý odhad zveřejnil spolkový statistický úřad.

Největší evropská ekonomika, na níž závisí i výsledky té české, díky prudkému jarnímu růstu smazala část ztrát utrpěných v recesi.

Analytici se trefili

Údaj za třetí čtvrtletí, který bude později upřesněn, nepřekvapil analytiky, ti přesně odhadli mezičtvrtletní růst, ten meziroční odhadli o něco níže.

Údaje ukazují na velmi slušný růst. Pro celý rok očekáváme 3,6 až 3,7 procenta," řekl k dnešní zprávě analytik Jürgen Michels z Citigroup. Podle ekonomů už Německo vpřed netáhne jen vývoz, ale přidávají se i domácí spotřebitelské výdaje. "To by mělo znamenat hodně slušný výkon i v roce 2011, kdy by mohla ekonomika růst o 2,4 až 2,5 procenta," řekl Michels.

Vláda čeká pro letošní rok zvýšení HDP o 3,4 procenta. V příštím roce odhaduje zpomalení na 1,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy