USA naštvaly tištěním dolarů nové ekonomiky i Němce

Karel Toman
5. 11. 2010 14:48
Čína i Německo odmítly i plán USA na omezení volného obchodu jako "centrální plánování"
Foto: Reuters

Washington - Plán vytisknout 600 miliard dolarů a nakoupit za ně nový dluh země je to nejhorší, co mohla americká centrální banka Fed pro světovou ekonomiku udělat.

S americkými úrokovými sazbami blízko nule se totiž tato vlna nových peněz rozletí do světa hledat lepší zhodnocení a začne tam nafukovat nové tržní bubliny.

Shodly se na tom nejen stále silnější ekonomiky od Číny přes Brazílii až po asijské země sdružené ve spolcích ASEAN a APEC, ale třeba i Německo.

"Každý si přeje oživení americké ekonomiky, ale vyhazovat dolary z helikoptéry ničemu nepomůže," shrnul to ještě velmi mírně brazilský ministr financí Guido Mantega.

USA vidí G20 jako RVHP

Obzvlášť Čína se proti globální hospodářské politice USA ohradila nebývale ostře.

Čínu totiž navíc popudil čerstvý plán amerického ministra financí Timothy Geithnera nastavit členským zemím G20 čtyřprocentní strop deficitům a přebytkům běžného účtu a zabránit tak velkým obchodním prohrám nebo výhrám jedněch zemí nad druhými.

"Připomíná to dny plánovaného hospodářství," shodil návrh Cchuej Tchien-kchaj, náměstek čínského ministra zahraničí a hlavní vyjednávač při G20. "Má to příchuť starého centrálního plánování," přisadil i německý ministr ekonomiky Renier Brüderle.

USA přitom naopak vytýkají Číně, že za její obří přebytek exportu může její uměle podhodnocená a tudíž levná měna. Za hlavního viníka globální nestability proto považují právě Říši středu.

Světovému obchodu hrozí zamrznutí

Pro světovou ekonomiku by každopádně stovky miliard volných dolarů a stropy pro mezinárodní obchod znamenaly, že po dosavadních nesmělých ohláškách nastoupí opravdová měnová válka a protekcionismus. Zvyšuje se také riziko inflace.

Foto: Reuters

To vše před klíčovým zasedáním G20 příští týden v jihokorejském Soulu, kde měla být právě řešení rostoucí globální hospodářské nerovnováhy hlavním bodem programu. Místo toho se rozhodnutím Fedu a návrhem amerického ministra financí potíže prohloubily.

Thajský ministr financí už ohlásil, že jeho země "přijmeme jakákoliv nezbytná opatření," aby přílivu spekulativních peněz původem z USA zabránila. Ostatní země se zařizují stejně.

"Musíme zpřísnit vnitřní podmínky, abychom se vyrovnali s vnějším uvolněním a vyhnuli se tvorbě tržních bublin," řekl jinými slovy totéž oficiální čínský deník China Security Journal.

Thajsko a Brazílie už zdanily nákupy z ciziny

Indie a Austrálie už v obavách z inflace zvedly své úrokové sazby. Thajsko a Brazílie zavedly speciální daně na koupě svých dluhopisů ze zahraničí.

Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy ve čtvrtek varoval, že napětí kolem hodnoty měn může být tím, co konečně spustí nástup protekcionismu dosud pracně držený na uzdě.

Právě vzestup ochranářských bariér v třicátých letech přitom způsobil, že tehdejší krize měla na světovou ekonomiku tak drtivý dopad.

 

Právě se děje

Další zprávy