Pro rozjetí byznysu je Česko z nejhorších míst na světě

ČTK Karel Toman, ČTK
4. 11. 2010 17:15
V žebříčku Světové banky jsme se rychle zlepšili, stále jsme ale z nejhorších v Evropě
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Letošní výsledky České republiky v pravidelném hodnocení podmínek pro podnikání mezi 183 zeměmi světa nabízejí smíšené pocity.

Oproti předchozímu roku se sice Česko v žebříčku Doing Bussiness sestavovaném Světovou bankou a Mezinárodní finanční korporací (FIC) posunulo o 19 míst dopředu, což je největší posun ze všech sledovaných zemí.

Na druhou stranu ale zůstává daleko za Slovenskem a vede si skoro nejhůře z celé EU.

Letos Česko skončilo na 63. příčce (oproti loňskému 82. místu). Slovensko je si polepšilo o stupínek a je čtyřicáté na světě. Před námi tedy opět skončily i země jako Bulharsko (51.), Rumunsko (54.) a nově i Kazachstán (59.).

Východ reformami usnadnil drobné podnikání

První trojice své loňské "medaile" obhájila: první je opět Singapur, druhý Hong-Kong, třetí Nový Zéland, čtvrtá Velká Británie a páté USA. Vůbec nejlépe z východoevropských zemí Evropské unie si vedlo Estonsko, které si udrželo 17. příčku, v první pětadvacítce zemí je i Litva.

"Ekonomiky nejvíce zasažené finanční krizí, především ve východní Evropě, se v posledním roce zaměřily na reformu regulatorního rámce, aby malým a středním podnikům usnadnily tvorbu pracovních příležitostí," píše se ve zprávě, kterou dnes k výsledkům zveřejnila Světová banka.

Banka sice oceňuje, že Česká republika zjednodušila zdanění práce a snížila příspěvky, které zaměstnavatelé odvádějí na sociální zabezpečení a že zjednodušila insolvenční proces.

Mezi polepšenými je Česko v první destíce

Upozorňuje ale také, že u nás není příliš snadné zahájit podnikání. V této kategorii obsadila Česká republika dokonce až 130. místo ze zmíněných 183. V problematice vydávání stavebních povolení Česká republika skončila ještě v první polovině žebříčku.

Na druhou stranu se však Česko probojovalo do první desítky zemí, které za poslední sledovaný rok učinily největší pokrok v usnadnění podnikání.

Zpráva Doing Business hodnotí země podle toho, jak podnikání regulují a jaké dopady mají zákony té které země na činnost firem za celou dobu jejich trvání. Významnou roli tedy hraje nejen to, jak snadné nebo obtížné je firmu založit, ale i to, jak složité je podnikání ukončit.

V úvahu se v této zprávě ale zdaleka neberou všechny faktory, které mají na podnikání vliv. To je například makroekonomická stabilita, rozšíření korupce, úroveň finančního systému či kvalifikace zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy