Studio MGM žádá bankrotovou ochranu před věřiteli

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 11. 2010 17:10
Studio, které se podílí na vzniku Hobita vstupuje do řízeného bankrotu.
Studio MGM je spoluvlastníkem práv na filmy o Jamesi Bondovi.
Studio MGM je spoluvlastníkem práv na filmy o Jamesi Bondovi. | Foto: archiv

New York - Ochranu před věřiteli žádá slavné holywoodské filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Do tohoto bodu dospělo po letech pokusů o snížení svého zadlužení, které dosahuje 4 miliard dolarů.

Studio, které má na svém kontě například filmy 9 ½ týdne, Thelma&Luisa, bondovky Dnes neumírej a jako spoluproducent i Casino Royale a Quantum of Solace a má se podílet na plánovaném Hobitovi, tak vstupuje do předem připraveného bankrotu.

Investor Carl Icahn uvedl, že se se studiem a věřiteli dohodl na podpoře studia. V průběhu bankrotového režimu MGM pozmění systém řízení a podle Icahna nepřevezme filmový katalog Cypress.

Icahn bude mít právo jmenovat ředitele správní rady studia poté, co bankrotový režim opustí. Podle Reuters se k ochraně před věřiteli přihlásila MGM a 160 filiálek.

Studio Metro-Goldwyn-Mayer vzniklo už ve dvacátých letech minulého století, jeho zlatá éra se datuje od počátku až do poloviny padesátých let. V jeho ateliérech vznikl například hit Jih proti Severu, muzikály s Fredem Astairem, Genem Kellym nebo Frankem Sinatrou, ale i v roce 1959 i jedenácti oscarový Ben-Hur s Charletonem Hestonem.

Slavné časy studia se však s šedesátými lety vytratily. V roce 1969 studio koupil milionář Kirk Kerkorian, který jej později spojil s United Artists a prodal. Znovu jej koupil ve druhé polovině devadesátých let od pobočky krachující banky Crédit Lyonnais.

Od roku 2005 pohltila studio skupina investorů pod vedením Sony Pictures a Comcast Studios. V posledních letech však studio nepřišlo s žádnými kasovními trháky, silně jej ovlivnil i klesající zájem o DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy