Ring volný, druhé kolo. Fed bude opět pumpou na peníze

Andrej Rády, investicniweb.cz
3. 11. 2010 10:24
Americká centrální banka Fed ve středu oznámí detaily o druhém kole pumpování peněz do ekonomiky.
Foto: Reuters

Praha - Nikoliv počasí, výsledek Barcelony v Lize mistrů či Obamův volební propadák, ale kvantitativní uvolňování (QE) je tím, o čem se od středečního rána probírají finančníci po celém světě.

Nákupy cenných papírů centrálními bankami mají zajistit vyšší objem peněz v oběhu. Americká centrální banka Fed právě ve středu oznámí detaily o druhém kole QE.

Jak celý tento proces probíhá a jaká opatření může Fed v budoucnu přijmout?

Cílem QE je především zvýšení rezerv komerčních bank. Ty se prodejem cenných papírů centrální bance (vládních dluhopisů) zbaví nejistých aktiv a získají za ně peníze. V ideálním případě je použijí na poskytování úvěrů a roztočení zarezlých kol americké ekonomiky.

Centrální banky běžně ekonomiku ovlivňují nastavením úrokových sazeb. Zvyšování rezerv snižuje krátkodobé sazby. Jenomže ty jsou dnes nejnižší v historii, a tak další kolo QE pouze navýší bankovní rezervy.

Fed již uvolňoval

Fed začal peníze skrze QE pumpovat do ekonomiky již krátce po pádu Lehman Brothers v září 2008. Během tří měsíců tehdy pomohl navýšit rezervy bank o bilion dolarů, a to přímými půjčkami bankám nebo odkupem cenných papírů krytých nekvalitními hypotékami.

Banky však tyto peníze převážně pouze držely, aby regulátorům ukázaly, že mají dostatečné prostředky na pokrytí případných ztrát z úvěrů a podobně. Toto první kolo QE bylo zásadní pro udržení stability bankovního systému. Ben Bernanke se tak snažil vyhnout opakování kolapsu ze začátku 30. let.

Druhé kolo - QE2

Zhruba od dubna letošního roku začala chodit na trh horší ekonomická čísla, oživení se zadrhlo. A řada investorů se otočila znovu směrem k Bernankemu - co uděláš tentokrát, Bene? Ten další kolo QE opatrně připustil již v srpnu.

Šéfové jednotlivých "poboček" Fedu z Filadelfie (Charles Plosser) a Kansas City (Thomas Hoenig) jeho ochotu navyšovat rezervy bank nesdílejí. Nejen oni se totiž ptají, kde je záruka, že banky začnou půjčovat, když jim dosud nestačil bilion dolarů z prvního kola QE.

Zastánci dalších odkupů cenných papírů namítají, že první kolo pouze zalepilo díry po nekvalitních úvěrech a "hypotečním odpadu". Podle nich banky na dalších penězích budou chtít vydělávat více než současných 0,25 %. Proto je pravděpodobné, že budou investovat (a půjčovat).

Podobně je na tom řada investorů, kteří se během krize drželi při zdi a nakupovali fondy peněžního trhu a krátkodobé dluhopisy. I oni budou chtít obrátit pozornost k rizikovějším (a výdělečnějším) aktivům. Již nyní je vidět příklon k dividendovým titulům, komoditám, a dokonce i k realitám.

Bernanke bude chtít guvernéry přesvědčit k dalšímu nakupování cenných papírů. Pro to mluví i dlouhodobější příliv horších ekonomických dat.

Více čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy