Bavlna je nejdražší za 150 let, oblečení zatím ne

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
2. 11. 2010 16:01
Podle obchodních řetězců by mohl bavlněný textil zdražit příští rok, pokud cena neklesne.
Největším dovozcem bavlny je Čína, ta od ledna zvýšila dovoz o 100 procent.
Největším dovozcem bavlny je Čína, ta od ledna zvýšila dovoz o 100 procent. | Foto: Reuters

Singapur/New York - Nejvýše za posledních 150 let se vyšplhala cena bavlny. Navíc pokračuje ve strmém růstu. V Asii dnes vystoupila její cena na 29 255 jüanů, tedy asi 77 tisíc korun za tunu, v USA dosáhla podle ČTK na 1,3263 dolaru za libru, tedy v přepočtu asi 51,40 korun za kilogram.

Tento růst je způsobený nerovnováhou mezi velkou poptávkou a nedostatečnou nabídkou z důvodu příliš malých zásob této suroviny. Navíc růst ceny částečně podporují v poslední době spekulativní obchody, které se objevily v reakci na vytrvalý růst ceny.

Podle informací ČTK zatím rostoucí cena bavlny neovlivní cenu oblečení v českých obchodních řetězcích - podmínky dodávek jsou totiž dojednávány s určitým časovým předstihem. Bude-li tento vývoj pokračovat, mohla by se cena suroviny promítnout do ceny textilu v příštím roce.

Nejvíce bavlny dováží Čína

Největším dovozcem bavlny na světě je Čína, která v poslední době prudce zvyšuje dovážené množství této suroviny. Jen v září se do ze země dovezlo 201 tisíc tun, což představuje téměř stoprocentní meziroční nárůst.

Cena bavlny za libru pak poprvé po patnácti letech překročila hranici jednoho dolaru za libru a od té doby podražila o dalších 30 procent.

U americké bavlny se nynější ceny týkají nejbližšího termínového kontraktu, kde se počítá s fyzickou dodávkou bavlny v prosinci. Na zmíněné ceně nad 1,32 USD/lb byla bavlna naposledy za občanské války Severu proti Jihu ve druhé polovině 19. století.

Cena bavlny obchodované v Asii je z burzy v čínském Čeng-čou a je to cena k okamžitému dodání. Na asijských trzích se cena bavlny silně zvyšuje už dva dny po sobě. V pondělí růst narazil na povolený denní limit a dnes cena vzrostla o další skoro tři procenta. Nejaktivnější kontrakt na bavlnu s dodáním v květnu vystoupil na 28.850 jüanů za tunu, což je také rekord.

 

Právě se děje

Další zprávy