Bakala v Polsku narazil, důl Bogdanka se brání převzetí

Karel Toman
2. 11. 2010 10:30
Odpor může vést ke zvýšení ceny dolu, tvrdí analytici, NWR ale licitovat neche
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Varšava - Polský černouhelný důl Bogdanka, za který hodlá dát společnost Zdeňka Bakaly NWR 857 milionů eur (zhruba 20 miliard korun), se brání nabídce na převzetí zuby nehty.

Podle polského listu Rzeczpospolita si chce Bogdanka své akcionáře získat tím, že jim vyplatí dividendu ve výši 201 milionů zlotých (zhruba 1,3 miliardy korun), tedy asi polovinu čistého ročního zisku.

Samotní akcionáři ale tvrdí, že to na jejich rozhodování nebude mít vliv.

"Je otázkou, jestli je výplata dividend potřebná k přesvědčení polských fondů, aby si akcie Bogdanky ponechaly, když byly od samého začátku proti akvizici," citoval server Patria Online ze zprávy pro investory od Oleny Kyrylenkové, analytičky KBC Securities. 

Důkaz silného odporu

"Tento krok je každopádně důkazem silného odporu ze strany Bogdanky i jejích akcionářů vůči nabídce NWR a mohl by mít za následek zvýšení nabízené ceny," dodala.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotována na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

NWR se jí proto nechce jen tak vzdát. Nabídku na převzetí minulý týden společnost odložila a na 24. listopadu svolala mimořádnou valnou hromadu, na které chce své akcionáře informovat o dalším postupu ve věci Bogdanka.

NWR chce tři čtvrtiny akcií a licitovat nehodlá

Podmínkou NWR je získat nejméně 75 % akcií dolu. NWR nabídla za jeho převzetí cenu 100,75 zlotých za akcii, kterou ale vedení polského dolu odmítlo.  Podle analytičky Kyrylenkové by konečná cena po licitaci neměla přesáhnout 110 zlotých za akcii. Samotná NWR ale uvedla, že zvýšit nabídku nehodlá.

NWR bude na transakci podle svých původních předpokladů potřebovat 3,427 miliard zlotých (zmíněných 857 milionů eur), z toho až 400 milionů euro chce dát společnost ze svého. Zbytek chce získat prodejem vlastních akcií nebo si peníze půjčit.

Ve společnosti NWR, obchodované také na pražské burze, drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

 

Právě se děje

Další zprávy