Ekonomika USA mírně zrychlila růst, díky spotřebitelům

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 10. 2010 15:51
HDP rostlo o dvě procenta, zapotřebí však bude nejméně 3,5 procenta.
HDP roste rychleji mimo díky rostoucí osobní spotřebě.
HDP roste rychleji mimo díky rostoucí osobní spotřebě. | Foto: Cushman&Wakefield

Washington - Spotřebitelské výdaje a rostoucí zásoby v podnicích zvýšily výkon ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí na dvě procenta. V minulém kvartále rostla o 1,7 procenta. Informovalo o tom ministerstvo obchodu.

"Pozitivně překvapila osobní spotřeba, která vzrostla o 2,6 procenta, přičemž odhady analytiků počítaly jen s 2,5 procenty. Spotřeba domácností zahrnuje zhruba 70 procent tamního hospodářství, což ukazuje, že i přes vysokou nezaměstnanost Američané pokračují v dynamické spotřebě," zhodnotil údaje Robin Koklar, analytik burzovní společnosti Fio.

Zlepšení situace v ekonomice ale není dostatečné na to, aby si poradilo s vysokou nezaměstnaností. A zřejmě ani nezmění představy, že je potřeba dalšího uvolňování měnové politiky centrální bankou (Fed).

"Fed je připraven v případě potřeby dále podporovat ekonomiku tzv. kvantitativním uvolňováním, tedy tisknutím nových dolarů. Toto opatření v delším horizontu indikuje zvyšování inflace.  Koruna by z pádu dolaru mohla v následujících dnech těžit a posilovat. Důležité však budou další kroky Fedu. Aktuálně se drží kolem hranice 17,75 korun za dolar," doplnil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Podle ekonomů je potřeba, aby se hrubý domácí produkt zvyšoval po několik čtvrtletí nejméně o 3,5 procenta za přispění silné domácí poptávky i exportu, aby se vysoká nezaměstnanost snížila. Nyní je její míra na 9,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy