Dobrá zpráva pro Česko, průmysl v Evropě v létě ožil

ČTK Karel Toman, ČTK
25. 10. 2010 15:20
Průmyslové objednávky v eurzóně rostly v srpnu meziměsíčně o více než pět procent
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Počet průmyslových zakázek v Evropské unii v srpnu meziměsíčně prudce vzrostl. Index zachycující pohyb zakázek vzrostl v zemích platících eurem o 5,3 procenta, v celé evropské sedmadvacítce o 3,6 procenta. Informovala o tom oficiální statistická agentura EU Eurostat.

Ještě v červenci se počet zakázek propadal o 1,8 procenta v eurozóně a o 1,6 procenta v celé Unii.

Pro Českou republiku, která vyrábí bezmála dvě třetiny svého zboží na export a z velké většiny vyváží do EU, je tento obrat dobrou zprávou signalizující oživení u největšího odběratele.

Na silný srpnový růst průmyslových zakázek v EU tentokrát neměla vliv ani výroba lodí, kosmického materiálu či železničních vozidel, která obvykle může celkovou statistiku výrazně ovlivnit.

Po jejím odečtení zakázky rostly o 4,1 respektive 3,3 procenta.

Meziročně rostly objednávky dokonce až o čtvrtinu

Ve srovnání se slabým výkonem hospodářství ve stejném období loňského roku rostly zakázky o 24,4 procenta v eurozóně a o 22,6 procenta v celé EU

Ukazuje se však vnitřní nevyrovnanost mezi jednotlivými státy EU. Navzdory celkovému růstu v unii totiž stále existují země, kde počet průmyslových zakázek meziměsíčně naopak klesá.

Z celkových 22 zemí, jejichž statistiky jsou k dispozici, se objem zakázek propadl v 11 z nich. Nejvíce v Maďarsku (-8,6 procenta), Irsku (-6,2 procenta) a Švédsku (-5,9 procenta).

Z největšího růstu se naopak mohou těšit průmyslníci v Dánsku (21,0 procenta), Itálii (11,3 procenta) a Řecku (11,1 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy