Nokia docílila zisku, ale bude propouštět

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 10. 2010 14:06
Stoupá zájem o levné chytré telefony
Foto: Aktuálně.cz

Helsinky - Letošní třetí čtvrtletí znamenalo pro největšího světového výrobce mobilních telefonů, finskou Nokii, návrat k zisku. Provozní zisk činil 403 milionů eur (asi 9,9 miliardy Kč), přičemž loňská ztráta byla 426 milionů eur.

Ani tyto výsledky však vedení firmy nestačí ke spojenosti. Současně se zveřejněnými výsledky hospodaření totiž Nokia oznámila, že propustí 1800 zaměstnanců.

Nokia sice neprodává o moc více telefonů než vloni - 110 milionů prodaných přístrojů je o dvě procenta více než vloni, ale tržby stouply o pět procent (na 10,2 miliardy eur). To je způsobeno stoupající poptávkou po levných chytrých telefonech.

Průměrná Nokia se prodává za 65 eur

Díky tomu se firmě poprvé za deset letpodařilo zvýšit průměrnou prodejní cenu telefonu na 65 eur. 

Také plány na nadcházející období se jeví příznivě. Firma nyní očekává, že celosvětový trh s mobilními přístroji vzroste letos o více než deset procent.

Nokia  má v současnosti 131 553 zaměstnanců v celkem 15 výrobních závodech v devíti zemích. Díky propouštění má podle představ generálního ředitele Stephena Elopa zmodernizovat výrobu chytrých telefonů a dohnat konkurenci, za kterou Nokia v této oblasti výrazně zaostává.

 

Právě se děje

Další zprávy