Přichází záplava nových bankomatů. Padá z nich zlato

Investiční web
12. 10. 2010 16:49
V USA se příští měsíc rozšíří nová síť bankomatů na zlato
Foto: Ekonomika

New York - Bankomatům roste nečekaná konkurence. V listopadu začíná v USA masivnější nasazení automatů na zlaté mince. A další země s k tomuto trendu, který spustila nejistota na trzích a rekordní ceny zlata, nejspíše brzy přidají.

"Na začátku přilákají pozornost ze zvědavosti, ale v dlouhodobém horizontu je začnou lidé brát úplně vážně," míní ředitel investiční společnosti Kerr Trading International.

První automaty na zlato budou instalovány v Las Vegas a na Floridě. Následně se rozšíří po celém území Spojených států.

"V posledních třech týdnech jsme dostali 500 nových zakázek," říká Thomas Geissler, výrobce automatů na zlato s příznačným názvem "Gold to Go" (zlato s sebou - pozn .red.).

Několik podobných automatů již bylo instalováno také v Německu a v Abú Zabí. Každý z nich dokáže "vyplatit" ze svých útrob zlato až za tři miliony dolarů.

Poptávka po fyzickém zlatu koresponduje s vývojem na komoditním trhu, kde zlato trhá jeden rekord za druhým a usadilo se již stabilně nad laťkou 1 330 USD za trojskou unci.

"Automaty na zlato se stanou velice populárními," řekl pro zpravodajskou stanici CNBC jeden z komoditních makléřů na burze v Chicagu.

Automat na zlato každých deset minut aktualizuje reálné ceny zlata na komoditní burze a může nabídnout deset různých produktů až do hmotnosti 8 uncí.

Nabídka zahrnuje například malé zlaté mince a slitky, jako jsou jihoafrický Krugerrand, australský Kangaroo nebo kanadský Maple Leaf.

Více o zlatě i bankomatech čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy