Bakala chce souhlas s koupí dolu. Jeho cena ale roste

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 10. 2010 16:43
Současná cena akcií Bogdanky na burze je již pět procent nad Bakalovou nabídkou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Varšava - O souhlas s plánovaným převzetím přední polské uhelné společnosti Bogdanka za celkem 3,4 miliardy zlotých (zhruba 21 miliard Kč) požádala polský úřad pro hospodářskou soutěž těžařská společnost New World Resources (NWR)

Pokud by Bakalova společnost u úřadu uspěla a současně by akcionáři Bogdanky přijali nabídku na odkoupení akcií, celá transakce by se tím značně urychla.

NWR oznámila svou nabídku v úterý. Převzetí podmínila tím, že v tendru získá od akcionářů Bogdanky 75 procent akcií. Jenže nabízená cena se zdá řadě akcionářů příliš nízká. Konkrétně se ozvali již dva akcionáři Bogdanky, jejichž úhrnný podíl činí 20 procent.

Akcie polské společnosti rostou

Akcie Bogdanky na varšavské burze od úterka vzrostly o více než 20 procent na dnešních 105,60 zlotého. To je již téměř pět procent nad nabídkou NWR, která činí 100,75 PLN za akcii. Vzestup tržní ceny nad úroveň nabídky naznačuje, že investoři čekají zlepšení návrhu. TO NWR zatím neučinila a ani neoznámila, zda tak hodlá učinit.

Spojením NWR a Bogdanky má vzniknou regionální lídr na trhu uhlí. Celková roční těžba uhlí spojené společnosti by dosáhla během několika let díky expanzi Bogdanky 25 milionů tun.

 

Právě se děje

Další zprávy