GM otevře již zavřenou továrnu. Bude dělat malá auta

Ekonomika Ekonomika
8. 10. 2010 15:32
Buick po dvaceti letech vyjede s malým autem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Detroit - Přímo v srdci automobilového průmyslu USA, v detroitské oblasti, plánuje největší americká automobilka General Motors znovuotevření továrny.

O investici 145 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy Kč)  informovala agentura Reuters. Celkem 1670 nových zaměstnanců tu bude vyrábět malé modely pro značky Buick a Chevrolet.

GM hodlá v továrně nejprve začít vyrábět nový malý model se značkou Chevrolet. Poté chce spustit produkci vozu Buick Verano, který bude prvním novým malým automobilem se značkou Buick za 20 let.

Největším vlastníkem stále stát

Koncern GM před více než rokem opustil bankrotový režim. Prochází ale stále rozsáhlou restrukturalizací. V rámci ní prodal a zavřel některé továrny i značky a snaží se vytvořit takový režim, aby mohl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Většinovým majitelem "nové GM" je americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku.

Letos ve druhém čtvrtletí automobilka vydělala 1,3 miliardy dolarů. To představuje její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let. Od září má nového šéfa. Dan Akerson vystřídal Eda Whitacra. Akerson se tak stal již čtvrtým generálním ředitelem společnosti za rok a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy