Alcoa má nižší zisky, přesto panuje spokojenost

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 10. 2010 8:55
Už je zase zapotřebí hliník v leteckém průmyslu a ve stavebnictví
Poptávka po hliníku u výrobců letadel stoupá
Poptávka po hliníku u výrobců letadel stoupá | Foto: Pentagon

New York - O pětinu menšího zisku než ve stejném období loňska docílila ve třetím čtvrteltí americká společnost Alcoa. Zisk je tedy 61 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy Kč).

Potěšitelné pro akcionáře a vlastně celou americkou ekonomiku ale je, že tržby o 15 procent vzrostly a vyšplhaly se na 5,3 miliardy dolarů (zhruba 93 miliard Kč). Výsledek je lepší, než se čekalo a firma nastínila také růst poptávky. Její akcie tak zpevnily skoro o tři procenta.

Zisk na akcii činil šest centů, zatímco o rok dříve jedna akcie svému majiteli vydělala osm centů. Důvody, proč zisk poklesl jsou vcelku prosté - jednak klesly ceny hliníku, ale hlavní vina je přikládána slabšímu dolaru.

Slabší dolar zdražil nákup surovin

Kurz amerického dolaru klesl hlavně proti australskému dolaru a brazilskému realu a suroviny, které Alcoa nakupuje, se z valné části platí ve dvou posledně uvedených měnách.

K růstu tržeb pomohl vyšší objem prodeje v leteckém sektoru a růst tržního podílu v dodávkách pro stavební průmysl.

Alcoa je největším zpracovatelem hliníku ve Spojených státech a její hospodářské výsledky v USA tradičně zahajují výsledkovou sezonu. Vyhlídky, které management, nastínil, trh považuje za známku celkově lepšího stavu globální ekonomiky. Silný růst Alcoa vidí v Číně, kde vláda prosazuje řadu infrastrukturních projektů, zlepšení je ale patrné i jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy