Záchrana bank stála Irsko snížení ratingu od Fitch

Veronika Skálová Kateřina Eliášová, Veronika Skálová
6. 10. 2010 16:57
Ratingová agentura vzkazuje investorům: Irsku věřte méně.
Irská vláda musela do krachujících bank napumpovat 50 miliard eur. Ilustrační foto.
Irská vláda musela do krachujících bank napumpovat 50 miliard eur. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Dublin - Vysoké rozpočtové náklady na záchranu bankovního sektoru a nejistý výhled ekonomiky stál Irsko sníženou známku pro jeho ekonomiku.

Mezinárodní agentura Fitch dnes snížila známku úvěrové spolehlivosti Irska o jeden stupeň na A+. K novému hodnocení navíc přidala negativní výhled, což znamená, že agentura může známku bez varování znovu snížit.

K tomuto kroku agenturu přiměl krok irské vlády, která minulý týden odhadla náklady na záchranu bank před krachem na 50 miliard eur. To zvýší letošní rozpočtový schodek Irska na rekordních 32 procent HDP.

"Zhoršení ratingu Irska odráží výjimečné a nad očekávání vysoké fiskální náklady spojené s vládní rekapitalizací irských bank. Negativní výhled odráží nejistotu ohledně načasování a síly ekonomického oživení a střednědobé úsilí o konsolidaci veřejných financí," uvedla agentura Fitch.

Ze tří velkých mezinárodních ratingových agentur má nyní Irsko u Fitch nejhorší hodnocení. Agentura Moody's však už stát varovala, že by ke snížení známky mohla přikročit ze stejného důvodu jako Fitch. Naposledy hodnocení Irska snížila Moody's v červenci na úroveň Aa2, což je ale stále o stupeň lepší než současná známka od Fitch. Agentura Standard&Poor's hodnotí Irsko známkou AA-.

Nový rating Fitch pro Irsko je stále plných pět stupňů nad hodnocením Řecka, které má u Fitch známku BBB-. Agentura sdělila, že Irsko má dostatečně vysoké hotovostní rezervy a stále ještě značnou finanční flexibilitu. Irsko se také v letošním roce nemusí ucházet o financování deficitu na trzích dluhopisů, takže prudké zvýšení úvěrových nákladů na trzích zemi zatím bezprostředně neohrožuje.

Podle údajů z minulého měsíce irská ekonomika ve druhém čtvrtletí obnovila pokles a nepotvrdila nadějné oživení z prvního čtvrtletí. To vystrašilo investory a dále zvýšilo úroky z vydaných irských státních dluhopisů. Výnos desetiletých irských dluhopisů dnes poprvé tento týden vzrostl a dostal se na 6,4 procenta, zhruba 4,2 procentního bodu nad výnos německých obligací téhož typu.

 

Právě se děje

Další zprávy