Vyhráno není, ekonomika světa je křehká, varuje MMF

Karel Toman
6. 10. 2010 17:20
Vyspělé země mají nezaměstnanost a dluhy, rozvojové zase o to nižší poptávku
Čína popravy 2
Čína popravy 2 | Foto: Reuters

Washington - Světová ekonomika zůstává nadále křehká, tvrdí Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své pravidelné zprávě nazvané Globální ekonomický výhled.

Z letošního růstu o 4,8 procenta sice příští rok zpomalí na 4,2 procenta, dramatičtější zpomalení ale podle organizace nehrozí.

Přesto hlavním rizikem pro světové hospodářství zůstává obtížně řešitelná trojčlenka vysoké nezaměstnanosti, potřeby oživit růst a zároveň smazat velké rozpočtové schodky.

"Světové ekonomické oživení pokračuje," řekl na tiskové konferenci hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. "Je to ale oživení nevyvážené - hlemýždí ve vyspělých zemích, mnohem silnější pak v nových ekonomikách a rozvojových zemích," dodal.

Riskantní kůra bez státních kapaček

Klíčovou výzvou je teď zajistit hladký přechod od růstu taženého veřejnými výdaji k růstu vyvolanému soukromou poptávkou.

To ale nebude snadné. Ve světě je teď totiž podle MMF bez práce na 210 milionů lidí, což je o 30 milionů víc, než v roce 2007. Tři čtvrtiny z tohoto přírůstku přitom vykazují vyspělé země.

Takzvané nové ekonomiky by se zase podle MMF měly z proexportní politiky více zaměřit na domácí spotřebu.

Vybalancovat tuto rovnováhu si podle Blancharda vyžádá mezinárodní spolupráci, v propojeném světě jsou totiž ekonomiky na sobě vzájemně závislé.

"Dokud se vyspělé země nebudou moci spolehnout na silnou poptávku doma i v zahraničí, bude pro ně těžké dosáhnout rozpočtové konsolidace. A obavy z rizika státních dluhů mohou růst snadno vykolejit," varoval Blanchard.

"Pokud se ve vyspělých zemích zpomalí nebo dokonce zastaví růst, nové ekonomiky by ho stěží vyrovnaly," soudí hlavní ekonom MMF.

Koordinace je důležitější než v krizi

"Potřeba opatrného plánování na národní úrovni a koordinace na globální úrovni je teď možná dokonce ještě důležitější než na vrcholu krize před rokem a půl," dodal.

Vyspělé průmyslové ekonomiky letos vzrostou o 2,7 procenta, příští rok by však mělo jejich růstové tempo zeslábnout na 2,2 procenta.

Rozvojový svět naproti tomu po loňském útlumu, kdy rostl jen o 2,5 procenta, letos zaznamená expanzi o 7,1 procenta. Příští rok zpomalí na 6,4 procenta, předpověděl fond.

Čína, která se letos stala druhou největší ekonomikou světa po USA, zmírní růst na 9,6 procenta z letošních odhadovaných 10,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy