Ruský Vimpelcom je světový mobilní operátor číslo 5

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2010 10:25
Jde o největší akvizici, kterou dosud uskutečnila ruská firma

Moskva - Ve dvaceti zemích světa bude nově působit ruská telekomunikační společnost VimpelCom. Díky tomu, že koupí majoritní podíl v egyptské firmě Orascom Telecom a italskou společnost Wind Telecomunicazioni za celkem 6,6 miliardy USD (asi 118,2 miliardy Kč) bude mít celkem 174 milionů zákazníků. Prodejcem je egyptská investiční společnost Weather Investment.

To mu postačí na to, aby se stal pátým největším mobilním operátorem na světě. Jeho tržby dosáhnou částky 23 miliard dolarů.

O dohodě informovala agentura Reuters.

Podle dohody získají akcionáři Weather také 326 milionů akcií nové firmy vzniklé sloučením všech operátorů. Budou tak mít v nové skupině podíl 20 procent a na hlasovacích právech 18,5 procenta.

Největší akvizice ruské firmy 

Takováto akvizice zatím nemá v dějinách ruských firem obdoby. Dosud rekord držela těžařská firma Norilsk Nickel, která koupila za 5,9 miliardy USD firmu LionOre Mining.

Dohodu ještě musí posvětit akcionáři VimpelComu. Ti by měli hlasovat o dohodě do konce letošního roku a dokončení dohody se má uskutečnit v prvním čtvrtletí 2011.

VimpelCom je druhým největším mobilním operátorem v Rusku. Jeho majiteli jsou ruská Alfa Group a norský Telenor.

 

Právě se děje

Další zprávy