Moody's snížila rating Španělska, ale méně než hrozila

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 9. 2010 9:37
Španělská ekonomika příliš závisí na stavebnictví a bude potřebovat další reformy, aby v budoucnu snížila deficit rozpočtu.
Španělům se úsporná opatření vlády ani trochu nelíbí.
Španělům se úsporná opatření vlády ani trochu nelíbí. | Foto: Reuters

Madrid - Poslední ze tří světových ratingových agentur zhoršila hodnocení Španělska. Agentura Moody's oznámila snížení známky pro španělskou ekonomiku z nejvyšší úrovně Aaa o jeden stupeň na Aa1.

Ke zhoršení hodnocení agenturu vedly slabé vyhlídky ekonomického růstu země, které podle expertů v Moody's v budoucnu zkomplikují snižování rozpočtových deficitů.

Ještě letos a příští rok očekává agentura, že se Španělsku podaří splnit cíle ve snižování rozpočtového deficitu. Vzhledem k tomu, že ale předpokládá průměrný růst ekonomiky v budoucích letech pouze o jedno procento ročně, do budoucna bude ke snižování schodku zapotřebí dalších reforem.

Podle expertů Moody's je španělská ekonomika příliš závislá na stavebnictví, na něž krize teprve nyní tvrdě dopadá. Odklon od tohoto odvětví bude trvat několik let.

Na možnost snížení ratingu upozorňovala agentura už od června, tehdy však připouštěla možnost snížení ratingu o dva stupně. Tento krok nakonec odvrátila sama španělská vláda, když přislíbila snížit deficit veřejných financí.

Spolehlivost španělských státních dluhopisů má nyní podle Moody's stabilní výhled, další zhoršení hodnocení tedy zatím nechystá. Hodnocení španělské ekonomiky jako první snížila v dubnu agentura Standard&Poor's, následovaná v červnu agenturou Fitch.

Hodnocení mezinárodních agentur je vodítkem pro investory, kterým říkají, jak spolehlivým dlužníkem země je, na ratingu závisí i výše úroků z půjček.

 

Právě se děje

Další zprávy