EK: Nedodržujete rozpočtová pravidla? Zaplatíte pokutu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 9. 2010 12:28
Kdo v eurozóně bude mít schodek větší než 3 procenta, zaplatí milionové pokuty v eurech.
Evropská komise navrhuje postih pro ty, kdo by ohrozili stabilitu eurozóny.
Evropská komise navrhuje postih pro ty, kdo by ohrozili stabilitu eurozóny. | Foto: Naďa Straková

Brusel - Nad rozpočtovými pravidly eurozóny nebude propříště nikdo jen tak mávat rukou, rozhodla Evropská komise. Kdo ze zemí platících eurem je příště poruší, zaplatí pokutu ve výši 0,2 procenta HDP.

Komise dnes zveřejnila svůj návrh na zpřísnění rozpočtových sankcí. Česka se na rozdíl od sousedního Slovenska varování až do případného přijetí eura netýká. Pokud by však bylo členem eurozóny, představovala by pokuta podle výpočtu ČTK asi sedm miliard korun. Nad Slováky by však po přijetí návrhu visel Damoklův meč v podobě 126 milionů eur, tedy v přepočtu 3,15 miliardy korun.

Pro členy měnové unie je závazný údaj tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Schodek jejich rozpočtu je nesmí překročit. Podle nových pravidel, která musí posvětit členské státy i europarlament, by hrozil trest i těm, jejichž státní dluh by přesáhl 60 procent HDP a nedokázali by jej v průběhu tří let snížit nejméně o dvacetinu.

Ti schopní dostanou pokutu zpět

Zavedení sankcí by však nemělo být tak přísné, jak se na první pohled zdá. Členské země by v případě postihu měly velkou šanci získat pokutu zpět.

Celý proces je totiž rozdělen do tří částí. Rozpočtový hříšník by nejprve v Bruselu složil vklad ve výši uložené pokuty, z něhož však poplynou úroky.

Pokud bude muset Unie přijmout kvůli této zemi nápravná opatření, rozdělí se zisk z úroků mezi jednotlivé členské státy. A teprve ve třetí fázi, kdy hříšník nevyužije příležitost dát své hospodaření do pořádku, propadne suma společenství.

Komise ve svém návrhu počítá se sankcemi u za vzdorování výzvám k nápravě nerovnováhy v národním hospodaření. Tu chce Komise nově sledovat a tlačit na její odstranění především u těch států, které rychle ztrácí konkurenceschopnost. Pokuta by v tomto případě činila 0,1 procenta HDP.

S postihováním členských zemí Unie, které však nepoužívají jako měnu euro, zatím komise nepočítá, plánuje však jejich navržení. S vysokou pravděpodobností budou méně přísné než u členů eurozóny a nejspíš se budou týkat evropských dotací.


 

 

Právě se děje

Další zprávy