Kvůli krizi jde poprvé před soud premiér. Je z Islandu

Karel Toman
29. 9. 2010 12:49
Kromě premiéra viní rozsáhlá vládní zpráva z "hrubé nedbalosti" i centrálního bankéře
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing | Foto: Reuters

Rejkjavík - Islandský premiér bude zřejmě prvním politikem, který půjde kvůli krizi před soud. Včera ho před něj totiž poslal tamní parlament.

Poměrem hlasů 33 : 30 zákonodárci odsouhlasili, že se bývalý ministerský předseda Geir Haarde (59let) bude zpovídat z podezření z trestného činu nedbalosti. Té se měl dopustit, když nedokázal odvrátit finanční krach ostrova roku 2008.

Krize tehdy rozpoutala vlnu protestů, která svrhla vládu. Ekonomika se zastavila a islandská měna se zhroutila.

Soudit ho bude zvláštní patnáctičlenný soudní senát, který se k podobnému účelu sejde vůbec poprvé v historii země.

Pokud bude shledán vinným, hrozí Haardemu až dva roky vězení.

Expremiér: Obvinění hraničí s perzekucí

"Vyvrátím u soudu všechna obvinění a budu očištěn," citovala agentura AP Haardovo vystoupení v islandské veřejnoprávní televizi RUV. "Mám čistý štít. Toto obvinění hraničí s politickou perzekucí," dodal expremiér, který po vlnách protestů opustil politiku a léčí se z rakoviny jícnu.

Už v dubnu vládou vyžádaná zvláštní zpráva obvinila Haarda a islandskou centrální banku z "hrubé nedbalosti". K ní mělo dojí tehdy, když premiér a centrální banka dopustili přehřátí finančního sektoru bez přiměřeného dohledu.

Do čela komise, která dokument v rozsahu 2300 stran vypracovala, byl jmenován soudce nejvyššího soudu Pall Hreinsson. Ten podrobil obzvláštní kritice hlavně sedm vysokých státních úředníků včetně Haardeho a centrálního bankéře Davida Oddsona.

Podle zprávy tři islanské banky - Glitnir, Kaupthing and Landsbanki - se příliš rozrostly a svým nadměrným riskováním položily finanční systém, který se v říjnu 2008 zhroutil jako domeček z karet.

Do ostrých mezinárodních sporů o náhradu škody s Velkou Británií a Nizozemím přivedl Island bankrot banky Icesave.

Z ekonomického zázraku propadákem

Ještě ve 20. století patřil rybářský národ z malého vulkanického ostrova k nejchudším v Evropě. V roce 2007 se ale v produkci ekonomiky na hlavu stal sedmou zemí na celém světě.

Rozvoj země ale hnalo hlavně finančnictví, které roku 2008 čekal tvrdý pád.

Malý ostrov, který má s 320 tisíci obyvateli populaci menší než Ostrava, se tak z ekonomického zázraku po nástupu krize proměnil takřka přes noc na stát před bankrotem. Vyjádřeno kurzem eura k islandské koruně to byl propad z 1:50 na 1:250.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy