Šéf VW Winterkorn bude přesluhovat o tři roky

Ekonomika Ekonomika
27. 9. 2010 12:14
Původně měl skončit ve funkci již příští rok
Foto: Aktuálně.cz

Wolfsburg - Zřejmě nejméně do roku 2015 bude sedět ve svém křesle generální ředitel německé automobilky Volkswagen (VW) Martin Winterkorn. Informoval o tom v nejnovějším vydání časopis Focus.

Winterkornovi, kterému je 63 let, vyprší smlouva na konci příštího roku, dozorčí rada VW ale souhlasí s jejím prodloužením minimálně o čtyři roky. Focusu to sdělily  nejmenované zdroje z dozorčí rady.

Oficiálně se o dalším působení Winterkorna ve vedení wolfsburského podniku bude jednat v listopadu, nejpozději příští rok v únoru.

Sám Winterkorn se netají tím, že by chtěl VW dál řídit. "Dělá mi to radost, cítím se fit, a proto bych se nebránil tomu dál pracovat, kdyby si to dozorčí rada přála. Nejen proto, že tu práci dělám rád, ale i kvůli tomu, že existuje mnoho témat, pro něž je kontinuita ve vedení prospěšná," řekl Winterkorn v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Der Spiegel. V čele největší evropské automobilky stojí od roku 2007.

Má vlivné zastánce

Winterkorn má podle Focusu přízeň šéfa dozorčí rady VW Ferdinanda Piëcha, který prý prodloužení jeho smlouvy podporuje stejně jako nejmenovaný vlivný zástupce zaměstnanců v tomto grémiu. 

Díky delšímu času ve funci by mohl Winterkorn snáze realizovat své plány, mezi které patří například dotáhnout VW na pozici číslo 1 světového výrobce automobilů.

VW nyní kontroluje osm značek osobních automobilů, včetně Škody Mladá Boleslav a v japonské Suzuce má téměř dvacetiprocentní podíl.  Do jeho "stáje" patří i tři výrobci nákladních vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy