Vítr v Bílém domě. Akademika by měl vystřídat byznysmen

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
22. 9. 2010 18:40
Odcházejícího šéfa Národní ekonomické rady Summerse by mohla nahradit exšéfka firmy Xerox
Larry Summers je třetím ekonomickým poradcem, který opouští Obamu
Larry Summers je třetím ekonomickým poradcem, který opouští Obamu | Foto: Reuters

Washington - Barack Obama má v současnosti tři základní problémy: nezaměstnanost, dýchavičný růst ekonomiky a pak taky ještě z nedostatečného výkonu hospodářství vyplývající nezaměstnanost.

Růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil pod dvě procenta, nezaměstnanost se na konci srpna zvýšila na 9,6 procenta. Dokud se nepodaří obnovit růst HDP někam do rozmezí od tří do čtyř procent, a spolu s tím nezačnou americké firmy masivně vytvářet nová pracovní místa, čelí americký prezident politickým problémům, které mohou vyústit nejen v jeho porážku v listopadových kongresových volbách, ale mohou začít ohrožovat i jeho vyhlídky na znovuzvolení.

Opustili Obamu

Peter Orszag

  • vedl Obamův úřad pro řízení a rozpočet
  • byl klíčovým hráčem, který přesvědčoval kongresmany, aby hlasovali pro Obamovy reformy finančního systému a stimulační balíček
  • v létě se rozhodl odejít do soukromého sektoru

Christina Romerová

  • šéfovala skupině ekonomických poradců
  • byla považována za největší obhájkyni toho, aby stimulační balíček schválený na začátku roku 2009 byl daleko velkorysejší
  • o vliv na prezidentovo rozhodování bojovala s Larry Summersem
  • v srpnu se rozhodla vrátit k akademické kariéře

Larry Summers

  • řídí Národní ekonomickou radu, koordinuje hospodářskou politiku administrativy
  • byl často kritizován, že za Clintonovy administrativy se podílel na uvolnění pravidel pro finanční sektor, čímž napomohl přivolání krize, která USA zasáhla před dvěma lety
  • na konci roku se vrací na Harvardovu univerzitu, kde byl dříve rektorem

Pomoci z této šlamastyky bude muset Obamovi už kompletně obnovený tým ekonomických poradců. V noci na středu vyšlo najevo, že ho po řediteli rozpočtového úřadu a šéfce ekonomických poradců opustí i dosud nejvlivnější ekonom v Bílém domě: Larry Summers, který řídil Národní hospodářskou radu.

Šance na větší změnu

Bílý dům se v první reakci pokoušel význam odchodu relativizovat, když oznámil, že změna na tomto postu byla dlouhodobě plánována, neboť Summers se musí po dvou letech vrátit do služeb Harvardovy univerzity, aby nepřišel o post tamního profesora.

Daleko blíže pravdě však bude očekávání, že Summersův odchod na akademickou půdu nebude jen pominutelnou personální změnou, ale že jej naopak prezident využije k poměrně radikální obměně svého ekonomického týmu. A to hned po listopadových volbách.

Očekává se, že Obama bude chtít sáhnout po někom s manažerskou zkušeností z podnikové ekonomiky.

Jako nejvážnější kandidátka je zmiňována bývalá generální ředitelka firmy Xerox Ann Mulcahyová nebo její nástupkyně v čele Xeroxu Ursula Burnsová. Pro Obamu by měla volba jedné z nich ten půvab, že by do svého ekonomického týmu získal úspěšnou manažerku, navíc ženu, která po rezignaci Christiny Romerové mezi jeho nejbližšími ekonomickými poradci chybí.

Nepřátelé podnikatelů?

Právě to, že v Obamově Bílém domě zcela chybějí lidé se zkušeností z reálné ekonomiky, byla až dosud jednou z nejčastějších výtek. Vztahy Obamovy administrativy s podnikatelským sektorem jsou relativně napjaté. Zástupci firem si stěžují, že vláda nevyšla v posledních dvou letech dostatečně vstříc jejich potřebám a soustředila se například na reformu zdravotnictví, která naopak jejich situaci ještě ztížila.

Právě jmenování zástupce či zástupkyně ze světa byznysu na Summersovo místo by bylo důležitým symbolickým obratem, který by měl singalizovat, že Bílý dům bude ve zbývajících dvou letech funkčního období Obamy vycházet zájmům podnikatelů víc vstříc.

Klíčový poradce

Šéf Národní ekonomické rady je klíčovým prezidentovým poradcem ve věcech hospodářství. Každé ráno například řídí v Bílém domě poradu o nejnovějším vývoji ekonomiky, a to za účasti prezidenta i viceprezidenta. Jeho úkolem je také koordinovat hospodářskou politiku napříč všemi vládními úřady, do značné míry tak kontroluje přísun informací, které se dostanou až k prezidentovi.

Odchod Summerse, jakkoli dle Bílého domu plánovaný, přichází krátce poté, co šéf republikánských kongresmanů John Boehner Obamu vyzval, aby se zbavil dvou klíčových mužů ve svém ekonomickém týmu. Kromě Summerse volal také po odchodu ministra financí Tima Geithnera.

Pokud se prezident nerozhodne i pro jeho výměnu, zůstane Geithner po Novém roce posledním z původní sestavy ekonomických spolupracovníků, kterou si Obama krátce po zvolení a uprostřed nejvážnější ekonomické krize od 30. let vybral.

Bílý dům přesto může čekat ještě rozsáhlejší personální zemětřesení. Dosavadní šéf Obamovy kanceláře Rahm Emanuel vážně uvažuje o kandidatuře na starostu domovského Chicaga. Příchod nového personálního šéfa by mohl spustit další sérii změn na klíčových postech. Příležitost, která Obamovi - v případě, že prohraje kongresové volby - může přijít vhod.

Diskutujte se mnou na Facebooku, sledujte mě na Twitteru

 

Právě se děje

Další zprávy