Pokuta: 11 francouzských bank si domluvilo poplatek

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 9. 2010 12:28
Velké banky víc než 5 let vybíraly za každý proměněný šek neoprávněně 4,3 eurocentu.
Mezi hříšníky jsou největší banky jako Banque de France nebo Credit Agricole.
Mezi hříšníky jsou největší banky jako Banque de France nebo Credit Agricole. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Astronomickou pokutu téměř 385 milionů eur, tedy v přepočtu více než 9,25 miliardy korun, dostalo od francouzského antimonopolního úřadu celkem jedenáct francouzských bank.

Sankci dostaly banky, mezi nimiž nechybí Banque de France, Credit Agricole, BNP Paribas nebo HSBC, za to, že od ledna 2002 do července 2007 měly domluvenou cenu za proměňování šeků. Informoval o tom server BBC.

V důsledku jejich dohody zaplatili klienti za 80 procent šeků vyměněných ve Francii v tomto časovém období neoprávněný poplatek 4,3 centu.

Úřad zároveň dodal, že banky spolu s tímto poplatkem účtovaly další dva za související služby. Tyto poplatky podle úřadu neodpovídaly vynaloženým nákladům.

Banky nasadily poplatek v době, kdy přecházely na nový digitální systém na zpracování šeků. Argumentovaly tím, že musely vynahradit ztráty způsobené s přechodem na nový systém. To však antimonopolní úřad odmítá, podle něj neexistuje důkaz, že by přechod bankám způsobil ztráty.

Kromě čtyř jmenovaných bank se na pokutu složí také BPCE, Banque postale, COnfederation National du Credit Mutual, Credit du Nord, CIC, LCL a Societe Generale.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy