Obliba BlackBerry znovu stoupá, s ní i zisky

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 9. 2010 9:48
Počet uživatelů chytrého telefonu vzrostl téměř o polovinu.Akcie o 4 procenta posílily.
RIM prodal za čtvrtletí o 45 procent víc BlackBerry než před rokem.
RIM prodal za čtvrtletí o 45 procent víc BlackBerry než před rokem. | Foto: Hratelně.cz

New York - Příliv nových uživatelů chytrých telefonů BlackBerry výrobce Research in Motion (RIM) pomohl k prudkému růstu čistého zisku společnosti.

Ten se podle zpravodajských agentur meziročně zvýšil o 68 procent, na 797 milionů dolarů. Jde o údaj za druhé fiskální čtvrtletí letošního roku končící srpnem.

Tržby RIM za tyto tři měsíce stouply o 31 procent na 4,62 miliardy dolarů, tedy 1,46 dolaru na akcii, což je víc než předpovídali analytici oslovení agenturou Reuters. Ti předpokládali, že výrobce BlackBerry utrží 4,47 miliardy dolarů, tedy 1, 35 dolaru na akcii.

Na světový trh dodal RIM za od června do srpna 12,1 milionu telefonů, tedy o 45 procent víc než před rokem. Tento výsledek je v rozporu s černými scénáři, které konstatovaly, že BlackBerry zaostává za svými konkurenty.

Zpráva o čtvrtletním výsledku poslala akcie Research in Motion o čtyři procenta nahoru. Cenu akcií od začátku roku drtily obavy, že některé země, jako Indie a Spojené arabské emiráty, zablokují z bezpečnostních důvodů používání BlackBerry. Akcie i proto oslabily o 30 procent.

RIM zůstává optimistická i pro další kvartál. Očekává tržby mezi 5,3 miliardami a 5,5 miliardami dolarů a zisk na akcii mezi 1,62 a 1,7 dolary. Analytici jsou opatrnější a předpovídají tržby 4,83 miliardy a zisk 1,39 dolaru na akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy