Maďarsko spěchá vstříc k euru. Kritéria splní za 4 roky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 9. 2010 9:15
Státní deficit chce pod tři procenta HDP stlačit již příští rok
Foto: vlajky-statu.cz

Budapešť - Během příštích čtyř let by Maďarsko by mohlo splnit kritéria pro zavedení eura. Pro maďarskou veřejnou televizní stanici M1 to řekl státní tajemník Mihály Varga. Přitom v současnosti Maďarsko žádné z kritérií neplní.

"Doufám, že můžeme přijmout euro co nejdříve, jsem si jistý, že do 2014 až 2015 splníme (vstupní) kritéria," uvedl Varga. Vláda nedávno slíbila, že v příštím roce sníží státní deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je jedno z kritérií.

Státní rozpočet na rok 2011, který se vláda na konci října chystá předložit parlamentu, má být jedním z nejtvrdších od připojení Maďarska k Evropské unii v roce 2004. Země také bude muset začít splácet část úvěru 20 miliard eur (493,6 miliardy Kč), který získala v roce 2008 od Mezinárodního měnového fondu a EU na svoji záchranu před kolapsem.

Veřejný dluh nyní 83 procent HDP

V letošním roce má rozpočtový schodek činit 3,8 procenta HDP.

Varga také upozornil, že vláda by měla pracovat na zlepšení hodnocení rizik země, což by v budoucnosti mohlo pomoci ke snížení nákladů na úvěry. "Další důležitou věcí je, že bychom měli snížit riziko země co nejníže to bude možné, a myslím, že dříve nebo později se to projeví ve financování veřejného dluhu, to znamená, že budeme schopni zvýšit dluh za nižší úrok," uvedl.

Veřejný dluh Maďarska, což je další z kritérií pro přijetí eura, na konci druhého čtvrtletí stoupl na 83 procent HDP. Podle konvergenčních kritérií nesmí překročit 60 procent HDP.

Ekonomové ale Maďarsku nevěří a věští bankrot

Mnoho ekonomů, ale Maďarům nevěří, že by se splnění vstupních krirérií pro přijetí eura mohlo podařit tak rychle. Například  Edward Hugh, britský ekonom žijící ve Španělsku, napsal v blogu pro HN, že se Evropa má připravit na těžký rok 2013.

Právě tehdy totiž skončí programy a půjčky, jimiž Mezinárodní měnový fond a Evropská unie zavázaly Maďarsko, Lotyšsko a další země k reformám a škrtům. Maďarsko se podle něho nevyhne „restrukturalizaci dluhu", čili bankrotu, protože konzervativní vláda Viktora Orbána se rozhádala s MMF a nechystá žádné strukturální reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy