Bankéř z ECB: odchod Řecka z eurozóny je nesmysl

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 9. 2010 13:19
Bankéř se pustil do těch, kdo spekulují o možnosti, že by Řecko opustilo eurozónu.
Řecko má tu nejlepší motivaci v eurozóně zůstat. Ilustrační foto.
Řecko má tu nejlepší motivaci v eurozóně zůstat. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Frankfurt - Prorokové, kteří mluví o odchodu Řecka z eurozóny by se měli se situací lépe seznámit, doporučil člen bankovní rady Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi na konferenci ve Frankfurtu.

Pro Řecko by podle něj odchod z měnové unie znamenal bankrot, navzdory sebelepší restrukturalizaci dluhů.

"Řada analytiků - nebo bych spíš měl říct proroků konce světa - nepochopila, že problém vysokých dluhů je pro Řecko tou nejsilnější motivací zůstat v eurozóně," pustil se do expertů Bini Smaghi. Dluhová zátěž země by se po odchodu země z eurozóny zhoršila, protože řecké dluhy jsou denominovány v eurech.

 

Člen bankovní rady, jejíchž šest členů je voleno na osm let bez možnosti prodloužení či obnovení bandátu, upozornil také na budoucí potíže s dluhy, které čekají některé velké země.

Jako příklad uvedl Spojené státy, kde podle něj hrozí, že za pět let bude celkové zadlužení představovat 110 procent HDP.

"Vzhledem k tomu, že vyspělé země plní roli věřitelů poslední instance pro svůj finanční systém, což potvrdila i tato krize, problémy s dluhy na úrovni států by ochromily ekonomiku jako celek. Je proto třeba počítat s tím, že otázka zvládání dluhů bude v některých vyspělých zemích velmi aktuální," dodal Lorenzo Bini Smaghi.


 

Právě se děje

Další zprávy