Jahn povýšil. Volkswagen ho z Ruska stáhl do centrály

Radek Pecák Radek Pecák
1. 9. 2010 10:40
Bude zodpovídat za prodej vozů pro firemní zákazníky

Wolfsburg - Jeden z nejvýše postavených českých manažerů ve světovém byznysu poskočí o stupínek výš. Výkonný ředitel Volkswagen Group v Rusku Martin Jahn skončí k poslednímu září ve své funkci a přejde do Wolsburgu do centrály automobilky, která má v plánu stát se v příštích letech světovou jedničkou.

Jahn, někdejší vicepremiér pro ekonomiku nebo člen NERVu, převezme v Německu vedení mezinárodního prodeje firemních flotil a víceznačkových prodejů. Oznámil  to Volkswagen v tiskové zprávě. Bude tedy zodpovídat za prodej vozů pro firemní zákazníky, což je zhruba třetina všech vozů, které VW prodává. V některých zemích, jako například Česko, jde až o polovinu z celkových prodejů.

Jahn měl být původně podle smlouvy v Rusku ještě jeden rok. Kromě jiného dohlížel na rozjezd nové továrny VW v Kaluze v Moskevské oblasti, kde se vyrábějí některé modely Škoda a Volkswagen.

V Rusku měl úspěch

Továrna ale už bez problémů rozjela plný provoz a díky programu šrotovného se například fabie letos daří prodávat v Rusku relativně dobře.

Mojí hlavní zodpovědností bylo navýšit tržní podíl VW v Rusku a to se podařilo," sdělil Jahn pro Aktuálně.cz. Tržní podíl se zvýšil z 3,2 procenta před dvěma lety na 7,3, tedy skoro na trojnásobek 

"V nové funkci budu podřízený přímo členovi představenstva zodpovědnému za prodej Christianovi Klingerovi a dokáži si představit, že mě čeká hodně cestování po světě," řekl  deníku Aktuálně.cz Jahn.  

Martin Jahn (40)
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Martin Jahn (40)

  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze
  • Od roku 1994 pracoval pro vládní agenturu CzechInvest, od roku 199 byl jeho šéfem
  • V USA vystudoval marketing a komunikaci, za což získal titul MBA.
  • V roce 2004 se stal místopředsedou vlády a ministrem pro ekonomiku.
  • Od 2006 pracuje pro VW, byl členem představenstva Škoda Auto a v posledních dvou letech řídil VW v Rusku.

Podle expertů na automobilový průmysl jde v Jahnově případě o zjevné povýšení. "Myslím si ale, že je to spíše jen přechodná pozice a další plány vedení VW s tímto manažerem lze těžko předvídat," řekl pro Aktuálně.cz motoristický novinář Karel Beránek. Existují i úvahy, podle nichž by se v příštích letech mohl dokonce stát šéfem představenstva Škoda-auto.

Jahn má funkce i v Česku

Jahn je v současné době prezidentem tuzemského Sdružení automobilového průmyslu a členem dozorčí rady Škody Auto. Ve Škodě působil od roku 2006 jako člen představenstva pro oblast personalistiky. Od dubna 2008 zodpovídá za prodej celého koncernu Volkswagen AG v Rusku.

Jahn se nyní ve své funkci seznámí i s produkty dalších značek, které patří do koncernu Volkswagen, tedy také Seat, Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti a Scania a od příštího roku i Porsche.

 

Právě se děje

Další zprávy