Britská ekonomika roste nejrychleji za posledních 9 let

Ekonomika Ekonomika
27. 8. 2010 12:38
Přes výrazné oživení panují obavy z vývoje v příštím roce
Britské ekonomice pomohlo k růstu stavebnictví
Britské ekonomice pomohlo k růstu stavebnictví | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Londýn - Nejrychleji za posledních devět let rostla britská ekonomika ve druhém čtvrtletí. Proti předchozím třem měsícům stoupla o 1,2 procenta. Zdejší statistický úřad se oproti předpokladu zmýlil jen o desetinku procentního bodu. Jeho předběžný odhad z minulého měsíce totiž činil 1,1 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika podle revidovaných údajů stoupla o 1,7 procenta. To představuje rovněž zlepšení o 0,1 procentního bodu oproti předběžnému odhadu. Za zvýšením údajů stojí překvapivě silný výkon stavebního sektoru.

Podle agentury Reuters sice hospodářské oživení v Británii v prvním pololetí výrazně zrychlilo, ekonomové však mají obavy, že v příštím roce by mohl být hospodářský růst zasažen oslabením světové ekonomiky a úspornými opatřeními britské vlády.

Druhé čtvrtletí byl vrchol

"Druhé čtvrtletí pravděpodobně představuje vrchol čtvrtletního růstu, protože zpřísňování rozpočtové politiky a obnovené zpomalení světové aktivity brání silnějšímu oživení," uvedl analytik Hetal Mehta z firmy Daiwa Capital Markets. "Nulový příspěvek ze strany čistého (zahraničního) obchodu je zklamáním a zpochybňuje, do jaké míry se může Británie spoléhat na oživení tažené exportem," dodal.

Výdaje britských domácností ve druhém čtvrtletí stouply o 0,7 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Tempo jejich růstu tak bylo nejrychlejší od začátku roku 2008. Hospodářský růst byl podpořen rovněž skutečností, že firmy poprvé od třetího čtvrtletí 2008 zvyšovaly své zásoby. Růst vládních výdajů naopak zpomalil na 0,3 procenta z 1,5 procenta v prvním čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy