Miliardář Buffet vydělal na akciích už v 11 letech

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 8. 2010 10:15
Třetí nejbohatší muž světa oslaví osmdesátiny
Miliardář Warren Buffet se hodně angažuje i v charitě.
Miliardář Warren Buffet se hodně angažuje i v charitě. | Foto: Reuters

Omaha - Má naprosto neomylný čich na investice, svérázný smysl pro humor, první obchod udělal v jedenácti letech a je nyní třetím nejbohatším mužem světa. Miliardář Warren Buffet se v pondělí dožije rovných osmdesáti let.

Zájem o oblast financí zdědil Buffet nejspíš po svém otci, který byl burzovním makléřem a poslancem. Budoucí magnát se narodil v Omaze ve státě Nebraska a už v mládí projevoval výrazný matematický talent a dokázal z hlavy vypočítat složité matematické vzorce. Také se zajímal o investování a hodně o něm četl.

Později získal vzdělání na Pensylvánské, Nebraské a Columbijské univerzitě, kde získal titul magistra ekonomie. S čerstvým titulem pak nastoupil do otcovy firmy, než v padesátých letech založil svou vlastní firmu Buffet Associates.

První poučení: dlouhodobé investice jsou lepší

Svůj první obchod však uskutečnil mnohem dřív. Už v jedenácti letech nakoupil akcie za 38 dolarů, aby je o několik měsíců později prodal a vydělal na nich dva dolary. Když však viděl, že akcie stejné firmy za několik let dosáhly hodnoty 200 dolarů za kus, pochopil význam dlouhodobých investic.

Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

S tímto přístupem také zahajoval své vlastní podnikání. Nejprve rozmnožoval vlastní majetek a majetek svých příbuzných až o 30 procent ročně, přičemž trh rostl pouze o 11 procent za rok.

Začátek impéria

V roce 1962 už jeho firma koupila nevýdělečnou textilku Berkshire Hathaway. Do roku 1969 se Buffet věnoval pouze této investici a z jejích výsledků těží dodnes - tato firma je dnes investičním kolosem s obratem přes 100 miliard dolarů a Buffet i jeho společníci v ní mají uloženo až 90 procent svého majetku.

Ne nadarmo proslul současný miliardář svými „věšteckými" schopnostmi ohledně investic. Jedním z jeho nejpovedenějších tahů byla investice 11 milionů dolarů do deníku Washington Post v roce 1973. Tento podíl má nyní hodnotu 1,3 miliardy dolarů.

Třetí nejbohatší muž světa

Sám Buffet radí především neinvestovat do ničeho, čemu člověk nerozumí. On sám dává například pojišťovnictví a firmám z finančního sektoru přednost před technologickými společnostmi.

Ačkoliv tvrdí, že není třeba se bát ani finanční krize, ta současná jej připravila o několik miliard a druhé místo v žebříčku nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes. Podle něj má Buffetův majetek hodnotu 47 miliard dolarů.

Jeho konglomerát má podíly v téměř osmdesáti podnicích různých oborů - od spodního prádla nebo Coca-Colu až po banky nebo výrobu tryskáčů.

 

Právě se děje

Další zprávy