Recept i pro Česko? Orbán zlegalizuje domácí pálenku

Karel Toman
26. 8. 2010 18:35
Maďarští farmáři budou moci z vlastního ovoce vypálit až 200 litrů nezdaněného alkoholu
Foto: Jaroslav Jiřička, Aktuálně

Budapešť - Mohl by to být recept pro lidovce, jak se vrátit do sněmovny. Aspoň v Maďarsku to zabralo.

Slib Viktora Orbána legalizovat pálení oblíbené domácí a tudíž nezdaněné ovocné kořalky měl totiž podíl na tom, že jeho pravicová strana Fidesz získala ve volbách ústavní většinu. Teď se premiér chystá slib dodržet.

Poučné je to i pro Česko. Ukazuje se totiž, že neustále se zvyšující daň na alkohol vyhání stále víc zdejších pěstitelů do domácích pálenic. Organizovaný zločin to ale hlavně láká k obřím daňovým únikům, které podle zjištění Aktuálně.cz dosahují po letech útlumu desítek miliard ročně.

Jsou tak srovnatelné s podvody kolem lehkých topných olejů v devadesátých letech minulého století.

Jak je to v Česku

  • Zdražení lihu přinesl od 1. ledna 2010 úsporný balíček exministra financí Eduarda Janoty. Spotřební daň u lihu zvedl ze 265 korun na 285 korun za litr ethanolu. U pěstitelských pálenic ze 133 korun na 143 korun. Současně vzrostlo DPH z 19 na 20 %.
  • Další zdražení možná přinese 1. leden 2011.
  • Z loňského rozsudku Nejvyššího správního soudu totiž vyplývá, že nesoulad v českých zákonech (o dani a o lihu) umožňuje pěstitelům vypálit víc než povolených 30 litrů alkoholu na hlavu a přitom i za nadlimitní alkohol platit nižší sazbu daně.
  • To je podle ministerstva financí v rozporu s výjimkou z pravidel EU, kterou si Česko vyjednalo a Česku za to může hrozit arbitráž a pokuty.
  • Ministerstvo proto chce zákonem jasně stanovit, že se za alkohol nad limitem bude platit vyšší sazba daně, nebo že se alkohol nad 30 litrů na hlavu na náklady pálenice zlikviduje.

Na maďarském venkově většina lidí doma stejně „načerno" pálí, legalizace je tam proto dlouhodobým tématem. Fidesz ji proto umístil na předvolební seznam 29 urgentních bodů hned vedle  změny daní a jiných „těžkých kalibrů" domácí politiky.

Farmáři vypálí až 200 litrů na osobu

Návrh nového zákona, který Fidesz představil, počítá s tím, že roční produkce do 50 litrů domácí pálenky nebude podléhat zdanění a bude považována za legální. Pravidlo by se však vztahovalo jen na ty, kdo pěstují vlastní ovoce. Produkce nad 50 litrů bude zdaněná. (Srovnání s podmínkami v Česku najdete v rámečku vpravo).

Největší radost z novely budou mít podle serveru waz.euobserver farmáři, kteří jako svůj „vedlejšák" rozjeli i turistický byznys. Dostanou totiž právo vypálit a svým hostům prodat celkem 200 litrů nezdaněného alkoholu z vlastního ovoce.

Možné bude pálit doma i odvézt kvas do registrované palírny.

Volnější pravidla zatrhla EU

Fidesz chtěl původně pálení alkoholu liberalizovat ještě víc, plány strany se ale nelíbily Evropské komisi. V EU je totiž produkce alkoholu pod přísným dohledem, Brusel má například velmi přísná pravidla ohledně registrace původu - broskvová pálenka se oficiálně smí pálit jen ve čtyřech regionech v Rakousku a v Maďarsku.

I v budoucnu ale podle expertů zůstane nelegální polovina z celkem až 1,2 milionů litrů domácí pálenky. "Příliš mnoho černých pálenic je závislých na dovozu jinde koupeného ovoce a zůstane tak nadále mimo zákon," píše waz.observer.

Foto: Reuters

Své obavy mají i velké komerční likérky. Bojí se, že přijdou o část trhu, varují ale také před poklesem kvality. Mohl by se prý obrátit trend, kdy se kvalita pálenky v Maďarsku za poslední roky zlepšovala.

Kalousek: Vysoké daně ženou alkohol na černý trh

Do ilegality ženou zákony alkohol i v Česku. Jako součást tak zvaného Janotova balíčku se totiž od letošního Nového roku zvýšila spotřební daň na alkohol i DPH (viz rámeček).

"Když se u nás v minulosti výrazně zvýšila spotřební daň z lihu nad úroveň ostatních států, vzrostl tlak na pašování a černé palírny. Výsledkem byl nižší výběr daně," řekl za svého minulého působení v čele rezortu financí Miroslav Kalousek - v době, kdy kvůli výpadku příjmů zdravotních pojišťoven tlačilo ministerstvo zdravotnictví na zvýšení spotřební daně za alkohol a cigarety.

 

Právě se děje

Další zprávy