Nálada podnikatelů v Německu je na tříletém maximu

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 8. 2010 12:56
Sedm tisícovek německých firem velmi pozitivně hodnotí především podnikatelské podmínky.
Když se daří Německu, daří se lépe i Česku. Ilustrační foto.
Když se daří Německu, daří se lépe i Česku. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Podnikatelská nálada v Německu je zase o něco vyšší, navzdory očekávání expertů. Institut Ifo, který index každý měsíc měří, označil srpnové naladění podnikatelů největší evropské ekonomiky 106,7 bodu, tedy o půl bodu vyšší známkou než v červenci.

Zároveň hodnota tohoto indexu vyšplhala na tříleté maximum. Odborníci oslovení agenturou Reuters přitom čekali pokles nálady.

Ještě rychleji než celková hodnota indexu vzrostlo hodnocení podnikatelských podmínek. To se oproti červenci zvýšilo o 1,4 bodu na 108,2. Sedm tisíc oslovených firem, které se na tvorbě indexu podílí, však mírně snížilo své očekávání do budoucna.

To není nijak překvapivé vzhledem k předpovědím expertů. Ti upozorňují, že německá ekonomika, která vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní růst, ve svém rychlém vývoji nejspíš nebude pokračovat i ve druhém pololetí letošního roku.

Hlavní ekonom institutu Ifo tvrdí, že německá ekonomika je i tak v dobré kondici. "Roste důvěra v další vývoj, což má pozitivní dopad na spotřebu. Nebezpečí ale může přijít ze zahraničí," řekl agentuře Reuters Klaus Abberger.

Dodal, že předpokládá pro letošek tříprocentní růst HDP, stejně jako centrální Bundesbank, domácí spotřeba bude mírně růst celý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy