Dobrá zpráva po Česko: Německé ekonomice se daří

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 8. 2010 10:14
Hrubý domácí produkt rostl nejvíc od sjednocení Německa - o víc než 4 procenta za rok, o 2,2 procenta za čtvrtletí.
Němci mají důvod ke spokojenosti, jejich ekonomika roste závratným tempem. Ilustrační foto.
Němci mají důvod ke spokojenosti, jejich ekonomika roste závratným tempem. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Nejrychleji za posledních třiadvacet let, kdy někdejší dva německé státy znovu hospodaří společně, rostla v letošním druhém čtvrtletí ekonomika Německa. Informoval o tom statistický úřad. Dobrá zpráva to je i pro českou ekonomiku, pro niž je ta Německo strategickým partnerem.

Hrubý domácí produkt se ve srovnání s prvními třemi měsíci roku zvýšil o 2,2 procenta, ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím dokonce o 4,1 procenta. Největší podíl měl na tomto nárůstu zahraniční obchod a kapitálové investice.

"Je třeba mít na paměti, že zejména hrubé kapitálové investice jsou stále na relativně nízké úrovni po dvouciferném propadu v době ekonomické krize v letech 2008/2009," uvedli statistici. Zároveň od dubna do června oživilo stavebnictví, které se na zvýšení HDP podílelo polovinou procentního bodu.

Zatímco v prvním čtvrtletí klesala soukromá spotřeba Němců, ve druhém čtvrtletí naopak stoupla a to o 0,6 procenta. Veřejná spotřeba pak stoupla o 0,4 procenta.

"Jak se očekávalo, růst byl způsoben hlavně doháněním prací ve stavebním sektoru po tuhé zimě a čistým vývozem. Nicméně je toho víc. Oživení, zdá se, bude mnohem soběstačnější, než se někteří pozorovatelé domnívali," řekl agentuře Reuters analytik ING Financial Markets Carsten Brzeski.

Díky vývoji ve druhém čtvrtletí mohla centrální banka zvýšit odhad růstu HDP za letošní rok na tři procenta, z předchozích dvou.

 

Právě se děje

Další zprávy