Turistika za početím: Britové se jí začnou bránit

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 8. 2010 12:01
Na umělé oplodnění se v Británii čeká příliš dlouho, páry proto utrácí za léčbu v zahraničí
Potíže s početím má v Británii každý šestý pár. Ilustrační foto.
Potíže s početím má v Británii každý šestý pár. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Víc peněz pro dárkyně vajíček a uvolnění pravidel pro umělé oplodnění nyní zvažuje britský Úřad pro lidskou plodnost a embryologii.

Stále více neplodných párů se totiž kvůli situaci v domovské Velké Británii vydává za léčbou do zahraničí. A ostrovním klinikám tak mimo jiné utíkají tisíce liber, které jsou bezdětní lidé ochotní za léčbu zaplatit.

Hlavním problémem je neustálý nedostatek dárců. Mnoho klinik, které se na umělé oplodnění zaměřují, má čekací dobu až dva roky a přitom potíže s početím zažívá každý sedmý pár.

Jak informoval deník Guardian, jedním z opatření by mohlo být zvýšení částky, kterou dostávají dárkyně vajíček. Ze současných 250 liber by suma, která oficiálně není platbou za poskytnuté vajíčko, ale kompenzací za ušlou mzdu, mohla zvýšit až na několik tisíc liber.

Někteří odborníci však varují, že vyplácení takové sumy by zcela potlačilo jinou než finanční motivaci dárkyň.

Úřad: chceme zkrátit čekací dobu

Úřad zároveň zvažuje zvýšení množství využití jednoho vzorku darovaného spermatu. Dosud smí být použit jeden vzorek na 10 pokusů o umělé oplodnění, po změně by se toto číslo mohlo až zdvojnásobit. Proti tomuto zvýšení však stojí strach ze zvýšení rizika nezáměrných sňatků polovičních sourozenců.

"Chceme odstranit překážky v dárcovství. Existují čekací seznamy různé délky pro lidi, kteří hledají přístup k léčbě prostřednictvím darovaného spermatu nebo vajíčka. Chceme prověřit, zda naše postupy nezpůsobují zbytečné prodloužení této doby," uvedla mluvčí úřadu.

Důvodem je podle úřadu i to, že se Britům v zahraničí dostává péče v nižším standardu, i obavy z používání spermatu nedostatečně otestovaného na genetické choroby.

Odborníci: nechceme špinavý byznys

Zatímco zástupci neplodných párů a především fertilizačních klinik plánovaná opatření vítají, někteří experti jsou skeptičtí.

"Částka 250 liber pro dárkyně vajíčka by mohla být zvýšena, možná i zdvojnásobena. Ale nerad bych, kdyby vyšplhala tak vysoko jako ve Spojených státech, kde se z umělého oplodnění stává špinavý byznys. Zvlášť mě děsí příplatek pro fyzicky atraktivní dárce," konstatoval Allan Pacey, expert na mužskou plodnost ze Sheffieldské univerzity.

Ačkoliv podle Guardianu Britové nejčastěji míří na kliniky do Španělska a na Kypr, Česká republika je také oblíbenou destinací pro neplodné páry ze zahraničí. Řada klinik na této klientele postavila svou existenci, české zdravotnictví má v tomto ohledu velmi dobrý zvuk.

 

Právě se děje

Další zprávy