Obří IT obchod. Intel koupil McAfee. Zaplatil miliardy

Ekonomika Ekonomika
19. 8. 2010 16:39
Za jednu akcii Intel zaplatil 48 dolarů
Intel
Intel | Foto: Intel

New York - Největší světový výrobce počítačových čipů, americká společnost Intel, oznámila, že koupila výrobce produktů pro zabezpečení a ochranu počítačů McAfee. Stálo ji to 7,68 miliardy dolarů (148 miliard Kč).

Dohodu již posvětila představenstva obou společností, ale ještě o ní budou hlasovat akcionáři McAfee. Své si k tomu musí říci také Antimonopolní úřady.

Intel nabídl za jednu akcii McAfee 48 dolarů. Je to 60 procent vyšší cena než kolik byla středeční aktuální cena. Po oznámení dohody samozřejmě akcie firmy prudce vzrostly o 58 procent na 47,42 dolaru (ze středečních 29,93 dolaru).

Nedávno se musel Intel kát

Intel existuje již 42 let. Původní název byl Integrated Electronics Corporation. Sídlí v Kalifornii v Santa Clara. Do povědomí veřejnosti se dostal i díky sloganu Intel inside, který má mnoho lidí ve firmě nálepky na svém počítači. 

Firma, která vyrábí 80 procent světové produkce mikroprocesorů, je známa ale také svými tvrdými praktikami vůči konkurenci. Například nedávno musela pod tlakem Federální obchodní komise souhlasit s tím, že přestane vůči rivalům používat praktiky, které porušují pravidla férové hospodářské soutěže.

Intel dokonce musel odsouhlasit i to,  že výrobcům návazných produktů, například grafických čipů, nejpozději do šesti let zajistí i přístup do svých centrálních procesních jednotek.

Společnost McAfee vznikla v roce 1987. Její tržby v roce 2009 činily podle agentury Reuters zhruba dvě miliardy USD.

 

Právě se děje

Další zprávy