Ceny v EU: nejvíc zdražují energie, příště potraviny

Ekonomika Ekonomika
16. 8. 2010 12:29
Eurostat: inflace v EU i v eurozóně se mírně zvýšila
Příští inflaci potáhne nahoru pšenice, shodují se experti
Příští inflaci potáhne nahoru pšenice, shodují se experti | Foto: Wikipedia

Brusel - Růst cen v eurozóně v porovnání s rokem 2009 zrychluje.

Především zdražení energií v minulém měsíce postrčilo inflaci na 1,7 procenta z předchozích 1,4 procenta, informoval v pondělí statistický úřad Evropské unie Eurostat.

Jak poznamenává agentura ČTK, v celé Evropské unii vyrostly ceny o 2,1 procenta, což znamená, že v obchodech (ale i ve službách) se zdražovalo nejrychleji za posledních 20 měsíců.

"Meziroční míra inflace v eurozóně byla tažena zejména růstem cen energií (z 6,2 na 8,1 procenta) a růstem cen potravin (z 0,2 procenta na 0,8 procenta). Jádrová inflace (bez cen energií) nicméně zrychlila jen z 0,9 procenta na 1,0 procenta, což odráží především růst DPH ve Španělsku, Portugalsku, Řecku a Finsku," citovala agentura Reuters Martina van Vlieta z ING.

V příštích měsících experti očekávají především růst cen potravin - hlavně kvůli kritické situaci na trhu s pšenicí. Potraviny tak nahradí energie, pokud jde o to, jaká položka se nejví stará o růst inflace.

K zemím s nejnižší meziroční mírou inflace patří i Slovensko (1,0 procenta). Nejrychleji ceny naopak rostou v Rumunsku (7,1 procenta), Řecku (5,5 procenta) a Maďarsku (3,6 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy