Přetahovaná o Davida: patří Florencii nebo celé Itálii?

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 8. 2010 13:07
Právníci chystají bitvu o jednu z nejslavnějších soch světa.
Před florentským palácem dnes stojí jen kopie slavné sochy. Originální David však ve městě zůstal - zdobí galerii Accademia.
Před florentským palácem dnes stojí jen kopie slavné sochy. Originální David však ve městě zůstal - zdobí galerii Accademia. | Foto: Veronika Skálová

Florencie - Česká republika měla svůj spor o vlastnictví katedrály Svatého Víta, Itálie se chystá bojovat o Davida. Na mramorového krasavce, který každý rok vábí k návštěvě Florencie davy turistů, si totiž dělá nárok jeho domovské město i italské ministerstvo kultury v čele se Sandrem Bondim.

Podle britského deníku Daily Telegraph už se právníci ministerstva ponořili do staletí starých dokumentů, aby obhájili tvrzení, že socha je majetkem státu a ne města Florencie, jak tvrdí městská rada.

Toskánské město svůj nárok zdůvodňuje tím, že je následovníkem městského státu Florencie, který za vznik Davida, vytvořeného v průběhu tří let z jediného kusu mramoru, Michelangelovi zaplatil 400 florinů. V současnosti se hodnota sochy odhaduje na více než 8 milionů liber.

Renesanční ideál mužské krásy, který původně zdobil prostor před Palazzo della Signoria, kde sídlila místní vláda, má zobrazovat statečnost Florencie proti větším a silnějším sousedním státům. Davidův pohled byl přitom upřen k Římu.

Starosta: Přetahovat se nechceme. Ale David je náš

Právníci ministerstva, Maurizio Raugei a Luigi Andronio, však tyto místní vazby zpochybňují a poukazují na sjednocení mozaiky samostatných států do jediného v roce 1861.

Tím se i majetek jednotlivých států stal majetkem národním. Zároveň upozorňují, že když se v roce 1862 stěhoval originál sochy z veřejného prostranství do galerie, město si na něj žádný nárok nečinilo.

Starosta Florencie Matteo Renzi však tvrdí, že má dokumenty dokazující vlastnictví města. "Velice rád se setkám s ministrem Bondim, abychom tento případ prodiskutovali, zabránili dětinskému veřejnému přetahování a došli k dohodě. Zároveň jsme však připraveni o Davida bojovat," prohlásil Renzi.


 

Právě se děje

Další zprávy