Chvála bankrotu. GM rok poté vydělává 2,2 miliardy

Karel Toman
12. 8. 2010 17:00
Ed Whitacre plánuje největší prodej akcií v historii USA, aby vyplatil Obamovu záchranu
Foto: Reuters

Detroit - Společnost General Motors vydělala v letošním druhém čtvrtletí 1,33 miliardy dolarů. To je druhý ziskový kvartál v řadě, za první pololetí GM dohromady vydělalo 2,2 miliardy dolarů.

Pro srovnání: v druhém pololetí roku 2009 společnost prodělala 12,9 miliardy dolarů. Zisk nezaznamenala od druhého čtvrtletí 2007.

Teď naopak firma zvažuje, že vrátí 43,3 miliardy dolarů, které americká vláda na záchranu automobilky poskytla.

Chceme vládu pryč. Tečka.

Nový šéf General Motors Ed Whitacre oznámil minulý týden svůj záměr získat peníze formou primární veřejné nabídku akcií (IPO).

"Chceme vládu pryč. Tečka," shrnul kovbojsky úsečnými slovy Ed Whitacre svůj záměr na konferenci automobilového průmyslu v severním Michiganu.  "Nechceme být známí jako Government Motors (vládní motory)," dodal.

Ed Whitacre, budoucí záchrana General Motors?
Ed Whitacre, budoucí záchrana General Motors? | Foto: Aktuálně.cz

Narážel tím na fakt, že vláda od řízeného bankrotu z loňského června vlastní v podniku 61 % akcií. Kdyby došlo an Whitacrovo přání prodat všechny akcie naráz, šlo by zřejmě o největší IPO v americké historii s šancí získat podle agentury AP až 70 miliard dolarů.

O tom, kolik akcií GM k prodeji nabídne, však budou rozhodovat právě jeho stávající podílníci. Těmi jsou kromě vlády USA (61 procent) také s 11,7 % vláda Kanady a "staří" akcionáři s podílem 9,8 %.

Firma také dál výrazně zeštíhluje. Poté, co se zbavila čtyř svých značek, oznámila, že chce osekat síť svých autorizovaných prodejců o 4,5 tisíce, to je o celou čtvrtinu.

Hlubší pohled do výsledků moc veselý není

Otázkou však je, nakolik se investoři do nákupu akcií automobilky GM pohrnou. Podrobnější pohled do jejích účtů totiž tak jednoduše jako součet zisku za první pololetí nevyhlíží.

Zaprvé GM se nedařilo tolik jako konkurenci. Prodej aut GM v Evropě stagnoval a v USA rostl o tři procenta pomaleji, než byl 17 % průměr na trhu.

A to přesto, že se vozy GM těšily největšímu šrotovnému - až 3 691 dolarů. To je skoro o tisícovku víc, než jaká byla průměrná pobídka v sektoru.

Ještě hůř pro GM vyznívají v souvislosti s tím prodeje v běžných obchodech. Výsledky firmy byly totiž hodně závislé na prodejích aut půjčovnám, vládním a firemním flotilám. Zatímco v celé zemi rostl prodej aut u běžných prodejců tempem 11 %, u GM to bylo pouze o 1 %.

Na druhou stranu předvedl GM v letošním druhém kvartále lepší výsledek než Chrysler, který opět vykázal ztrátu 172 milionů dolarů. Ford naproti tomu vydělal v druhém čtvrtletí 2,6 miliardy dolarů a zkompletoval v pořadí pátý čtvrtletní zisk v řadě.

 

Právě se děje

Další zprávy