Průmyslová produkce eurozóny nečekaně klesla

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
12. 8. 2010 14:40
Oproti předpokládanému růstu o 0,6 % produkce zemí šestnáctky klesla o 0,1 %
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Průmyslová produkce eurozóny v červnu nečekaně klesla. Předpovědi přitom v souladu s vývojem za posledního čtvrt roku očekávaly růst o 0,6 %.

Většinu propadu způsobily hlavně špatné výsledky v samotném motoru šestnáctičlenného spolku zemí platících eurem - v Německu (- 0,5 %) a Francii (- 1,6 %)

Po podobně nevýrazných červnových číslech  z USA a Číny tak posílily obavy o trvalost ekonomického oživení v Evropě ale i ve světě.

Boom nekončí. Zatím

Data z průmyslové výroby tradičně představují velmi rozkolísané řady a analytici upozorňují, že červencové průzkumy nálady ukazují ke stabilizaci.

"Určitě je ještě brzo vyhlásit evropský výrobní boom za uzavřený. Meziročně průmyslová výroba v červnu vzrostla o 8,2 %," řekl pro Financial Times ekonom ING Peter Vanden Houte. "Vzhledem ke známkám zpomalení v USA a Číně by však bylo zároveň bláhové se domnívat, že Evropa zůstane nepoznamenána," dodal.

Výroba patřila dosud k těm zdravějším sektorům ekonomiky eurozóny. Těžila totiž z doplňování skladů a exportu kvetoucího díky slabšímu euru. Objevují se ale obavy, že nedostatek domácí poptávky uvnitř eurozóny by nakonec mohl výrobu v druhém pololetí omezit. Obzvlášť pokud poklesne i poptávka ve světě.

Červnový pokles byl způsoben hlavně nižší produkcí spotřebního zboží, zvláště toho trvanlivého jako jsou domácí spotřebiče a nábytek.

 

Právě se děje

Další zprávy