Rusko zakázalo vývoz obilí. Hrozí potravinová krize?

Karel Toman
5. 8. 2010 17:02
Loni sklidilo Rusko 100 milionů tun, letos odhaduje úrodu jen na 65 milionů tun
Teď je peklo tam venku a kabina je elektronikou nabitá klimatizovaná oáza.
Teď je peklo tam venku a kabina je elektronikou nabitá klimatizovaná oáza. | Foto: Karel Toman

Moskva - Ruský premiér Vladimír Putin dnes oznámil dočasný zákaz vývozu obilí ze země.

"Myslím, že by bylo vhodné zavézt dočasný zákaz vývozu obilí a dalšího zemědělského zboží," prohlásil Putin na setkání vlády. "Nemůžeme připustit nárůst domácích cen a musíme také udržet počty dobytka," dodal.

Zákaz má vstoupit v platnost os 15. srpna, potvrdil Putinův mluvčí.

Cena pšenice na zprávu reagovala ostrým růstem a vystoupala nad dvouleté maximum 7,85 dolarů za bušl (míra o objemu 36,3 litrů).

Pšenice za poslední měsíc zdražila o 80 %

Požáry v Rusku tak na chicagské burze ještě více podpořily růst cen pšenice. Ta za poslední měsíc vzrostla o 80 % hlavně kvůli zprávám o neúrodě způsobené ve východní obilnici Evropy od Polska přes Ukrajinu a Maďarsko.

V Paříži vzrostla cena tuny obilí o 6,6 % za jediný den na 222,75 euro.

Moskva už v minulosti vývoz obilí omezila během globální potravinové krize v letech 2007 a 2008. Spustila tak vlnu paniky nákupů v severní Africe a na Středním Východě. Nejhorší sucho v okolí Černého moře za více než století tehdy Moskvu donutilo skoupit téměř všechny americké přebytky a to mělo zase za následen nejprudší nárůst cen od roku 1972.

Kvůli vlně požárů Rusko postupně snižuje odhady své letošní úrody. Zatímco před dvěma týdny to bylo 85 milionů tun, dnes to je až pouhých 70 milionů tun. Někteří soukromí analytici ale podle Financial Times věří, že úroda dosáhne jen 63 milionů tun.

Minulý rok Rusko sklidilo 100 milionů tun.

OSN: Za rok hrozí "vážné problémy"

OSN už ve středu zasáhly ujištěním, že obavy z opakování paniky globální potravinové krize jsou neopodstatněné. Zároveň však snížilo výhled globální produkce o 25 milionů tun na 651 milionů tun. To je nejvyšší revize odhadu za posledních 20 let.

OSN proto varovalo, že pokud bude nepříznivé počasí pokračovat, ohrozí osev pro příští úrodu v Rusko, což bude mít na globální dodávky pšenice v letech 2011 až 2012 "potenciálně vážný dopad."

 

Právě se děje

Další zprávy