Čína otestuje své banky na prasknutí realitní bubliny

Karel Toman
6. 8. 2010 0:02
"Kolaps" začíná, za rok a půl spadnou ceny nemovitostí o 40 %, odhaduje Nomura

Peking - Prověřit připravenost čínských bank na prasknutí tamní realitní bubliny je cílem zátěžového testu, který chystá čínská vláda.

Zprávu přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na dobře informovaný čínský zdroj. Scénář testu podle agentury počítá až s 60procentním propadem cen realit.

Zajímat by to mělo i průměrného Evropana, protože právě v přehřátém realitním trhu vidí někteří pozorovatelé jednu z možných hrozeb globálnímu oživení.

Čínský realitní trh je na začátku "kolapsu", který ovlivní tamní národní bankovní systém, varoval například 6. července Kenneth Rogoff, profesor na Harvardu a bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu.

Nomura: za rok a půl budou ceny o 40 % níž

Japonská Nomura zase ve své zprávě z 2. července odhadla, že průměrné ceny nemovitostí v Číně příštích 12 až 18 měsíců klasnou o 20 až 40 %. Také čínský regulátor už podle zdroje Bloombergu upozornil tamní banky, že některým developerům hrozí krach a uložil jim sečíst veškeré jejich nesplacené úvěry.

"Zátěžový test zdůrazňuje obavy vlády o expozici bank na realitním trhu. Jde o preventivní opatření, jak předejít rizikům," vysvětlil Dai Ming ze společnosti Kingsun Investment.

Zátěžové testy bank, které měly prověřit jejich připravenost na návrat recese, za sebou mají USA i eurozóna.

Scénář čínského testu realitní bubliny je podobný, jak si ho v reále před třemi lety prožily USA, odkud se rozšířil do celého světa: předražené nemovitosti se přestávají prodávat, ceny klesají, developerům se z prodejů nevrací dost, aby spláceli úvěry u bank, ty přicházejí o peníze a krachují nebo je zachraňuje stát.

Čínští regulátoři proto dvojnásobně zpřísní kritéria stress-testu z minulého roku, kdy zkoušeli odolnost bank "jen" na 30 % pokles cen. Podíl nesplácených úvěrů by se podle tohoto loňského testu zvýšil o 2,2 procentního bodu, u čínské centrální banky by to bylo jen o 1,2 procentního bodu.

V novém testu se navíc budou počítat i úvěry navazujícího stavebního průmyslu a služeb.

Bublina se za rok nafoukla o 68 %

Fakt, že v čínském trhu s nemovitostmi se nafukuje bublina, potvrdil údaj, že ceny realit vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 68 %.

Regulátoři se proto v dubnu pokusili přehřívající se trh zchladit tím, že zvýšili minimální hypoteční úroky a povinné vklady na koupi druhého bydlení a byly zakázány půjčky na koupi třetího bydlení.

Opatření slavilo částečný úspěch, když ceny v 70 čínských městech klesly v červenci meziměsíčně o 0,1 %, druhé meziměsíční zpomalení v řadě. Meziročně však nadále rostly o 11,4 %.

Nově chystaný zátěžový test ale podle pozorovatelů znamená, že vláda vidí v realitním trhu pořád nebezpečí a chce si být jistá, že tamní banky ustojí i ty nejčernější scénáře. Podle analytiků je v tom ale i vzkaz finančním trhům.

Zůstanou banky zdravé i při "nejčernějším" scénáři?

"Je to způsob, jak trhům pomoci plně si uvědomit situaci. My určitě nemůžeme říct, že vláda věří, že ceny spadnou o 60 %. Dokonce ani my si nemyslíme, že k tomu dojde," řekl Bloombergu Jinny Yan, šanghajský ekonom společnosti Standard Chartered.

"Chce také trhům ukázat, že banky zůstanou zdravé i v případě významných propadů cen," dodal Nicholas Consonery, specialista na Asii z washingtonské společnosti Eurasia Group.

 

Právě se děje

Další zprávy