Emiráty zablokují BlackBerry, ohrožuje prý bezpečnost

Ekonomika Ekonomika
1. 8. 2010 13:33
Podle arabských úřadů nejde o cenzuru, pozorovatelé však za zákazem vidí snahu o obchodní nátlak
Foto: BlackBerry

Dubaj - Úřady ve Spojených arabských emirátech (SAE) budou od října blokovat některé ze servisů průkopníka mezi "chytrými telefony", přístroje BlackBerry. Tamní vláda je přesvědčena, že internetové služby těchto telefonů ohrožují národní bezpečnost země.

Úředníkům v SAE se nelíbí, že síťová data z BlackBerry jsou přenášena na servery sedící v zahraničí, takže místní regulační úřady nad nimi nemohou mít kontrolu.

Nejnovějšímu oznámení o blokaci služeb smartphonu, který v SAE využívá na půl milionu lidí, předcházel nedávný pokus úřadů nasadit do BlackBerry špionážní software.

SAE tehdy nabídli uživatelům BlackBerry lokální aktualizaci, ze které se vyklubal spy-ware.

Emiráty se snaží od kanadské firmy Research In Motion (RIM), která zmíněné telefony vyrábí, vymoci přístup k datům už od roku 2007. Chtějí mít kontrolu nad daty proudícími mobilní sítí, například nad obsahem e-mailů.

Představitelé RIM zatím oznámený krok arabského regulátora nijak nekomentovali.

Podle expertů se nedá očekávat, že by BlackBerry, které užívá převážně místní elita, byly zcela zakázány. Například blízkovýchodní ekonomický analytik BBC Ben Thompson však míní, že vláda nyní očekává, že si od RIM vynutí vstřícný krok: "Je to pokus, jak firmu donutit vydat bezpečnostní kódy. V opačném případě jí reálně hrozí oslabení na velmi lukrativním trhu."

Lidé protestující proti tahu vlády na internetových fórech a v diskuzích nejčastěji používají slovo "cenzura".

Regulační úřad pro telekomunikační sektor to logicky popírá. "Mluvíme o zastavení (služeb) kvůli neplnění regulačních předpisů pro telekomunikační sektor SAE," řekl agentuře Reuters šéf úřadu. Služby údajně budou zablokovány, dokud se neobjeví "přijatelné řešení" problému.

Proti telefonům BlackBerry se v minulosti ozvaly i úřady v Indii. I podle nich představují datové služby smartphonu bezpečnostní hrozbu a "mohou být zneužitelné náboženskými radikály".

 

Právě se děje

Další zprávy