George Soros věří Indii. Kupuje dokonce tamní burzu

Andrej Rády, investicniweb.cz
30. 7. 2010 10:26
Indické burzy na rozdíl například od amerických teprve nyní otevírají náruč novým technologiím.
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987 | Foto: Reuters

Londýn - George Soros dokončuje jednání o koupi čtyřprocentního podílu v Bombajské burze. Známý zastánce dlouhodobého růstu indického trhu by možná chtěl i více, ale pravidla mu zakazují vlastnit více než pětiprocentní podíl.

Společnost Soros Fund Management za podíl nabízí 40 milionů dolarů, čímž celou nejstarší burzu v Asii oceňuje na rovnou miliardu. Obchod je poslední z řady investic do indického akciového a derivátového trhu.

Indické burzy totiž, na rozdíl například od amerických, teprve nyní otevírají náruč novým technologiím, které by měly přilákat další likviditu, například prostřednictvím HFT (high-frequency tradingu).

V červnu fond Temasek ze Singapuru koupil 5procentní podíl v konkurenční National Stock Exchange of India za zhruba 145 milionů dolarů. V prvním pololetí Caldwell Financial nebo společnost private equity Argonaut koupily podíly v Bombajské burze. V ní drží podíl od roku 2007 také Deutsche Börse.

Sorosova aktivita přichází v době, kdy se singapurská burza snaží spíše angažovat ve zmíněné National Stock Exchange of India. Dosud však drží v Bombajské burze 4procentní podíl a je v něm vázána na další 4 roky. Z Bombaje se snaží vyvázat také Dubai Holding.

V Indii tedy je a bude hodně živo. Soros se svým podílem v Bombajské burze nebude zdaleka jedinou štikou v rybníce. Sázka na indický trh se však zdá být o to zajímavější.

Nezapomeňte - v Indii je býk posvátné zvíře. Znáte lepší zemi pro akciové optimisty?

 

Právě se děje

Další zprávy