Medvěd se probouzí, Rusko roste rychleji, než se čekalo

Karel Toman
28. 7. 2010 14:50
Oživení je stále křehké, přesto vláda koriguje odhady 4 % růstu směrem nahoru
Foto: Reuters

Moskva - V druhém čtvrtletí se hospodářský růst Ruska meziročně zrychlil. Může za to hlavně růst domácí spotřeby, řekl náměstek tamního ministra ekonomiky Andrej Klepač. Hrubý domácí produkt rostl oproti stejnému období vloni o 5,4 %.

Podle vládních předpovědí bude letos ruská ekonomika růst o čtyři procenta. Klepač ale z čerstvých dat usuzuje, že tento odhad bude potřeba korigovat směrem vzhůru nejen u HDP ale i průmyslové výroby.

Čtvrtletní růst jen o 1,1 %

"Ekonomický růst pokračuje, stále ale ještě není způsoben investicemi," citovala náměstka BBC. "Faktory růstu jsou stále poměrně křehké s výjimkou domácí poptávky," dodal Klepač.

Rusko bylo jednou ze zemí, kterou globální recese zasáhla obzvlášť tvrdě. Roku 2009 ekonomika po letech vysokého růstu propadla o 7,9 %.  Meziroční růst prvního čtvrtletí letošního roku dosáhl 2,9 %.

Oproti prvnímu letošnímu kvartálu pak podle Klepače hospodářství v následujících třech měsících vzrostlo čtvrtletně o 1,1 %

Oficiální data vydá ruská statistická agentura Rosstat až v srpnu. Pokud se Klepačova slova potvrdí, přidá se také Rusko k sérii pozitivních zpráv z poslední doby.

Strach z dluhů Evropy se vytrácí

Index nákupního apetitu například minulý týden naznačil, že ve třetím čtvrtletí eurozóna poroste tempem až 0,7 %, což je víc než dvojnásobek očekávaných 0,3 %. Nálada mezi německými firmami vyskočila nejvíc za poslední tři roky a revidovaná čísla ukazují, že Velká Británie v druhém čtvrtletí rostla dvakrát rychleji, než se myslelo.

Výrazně se také snížil rozdíl mezi přirážkami za držení evropských a amerických vládních dluhopisů (credit default swaps), což podle agentury Bloomberg signalizuje, že po zátěžovém testu evropských bank z finanční trhy opouští strach z evropské dluhové krize.

 

Právě se děje

Další zprávy